Les Témoins A.K.A. Witnesses

by • March 31, 2016 • 7, Arthouse, Cops, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Les Témoins A.K.A. Witnesses3216

Wij Nederlanders houden van frikandellen, caravans met his ‘n hers Batavussen achterop én vergelijken. Vinden we fijn, vergelijken. Lekker dingen tegen elkaar afzetten en daarna zo snel mogelijk in een hokje frommelen. Dat geeft orde. Worden we rustig van. Als kleine Rodney uit de D1 van de Boekelse Boys op een druilerige zondagmiddag met een onbedoelde schijnbeweging de rechtsback van WTBSSWKV op het verkeerde been zet, bestempelt het plaatselijke sufferdje hem meteen in vette chocoladeletters als ‘de Messi uit Boekel’. Een leuke, toevallig donkere, jongen, die bij DWDD een minuut op z’n trompet mag komen blazen? De nieuwe Miles Davis. En als de boer zichzelf eindelijk zover heeft gekregen om iets in z’n mik te proppen wat ie niet kent, gaat ie waarschijnlijk iets mompelen in de trant van: “Ooeh, das nie eens zo viez. Smækt een bietje als…”. Vergelijken. We zijn er gek op. Het moet jullie dan ook enorm deugd doen, dat er een serie uit is die wel wat weg heeft van Broadchurch. Broadchurch was namelijk een heel lekker tweeluik en alles wat daar op lijkt is van harte welkom. Toch?

 

Franse Broadchurch
Ging er in Broadchurch iemand dood aan de kustlijn van Dorset, in Les Témoins laten er wat mensen ‘t leven achter de duinen van ‘t Franse plaatsje Le Tréport. Alsof dat nog niet genoeg is, vindt iemand het blijkbaar nodig om de lichamen van de overledenen op te graven en aangekleed en wel in een gezellige huiskamer setting te plaatsen. Creatief. Ik kan niet anders zeggen. Zijn het in Broadchurch detectives Ellie en Alec, die er achter moeten zien te komen wie zich misdragen heeft, in Les Témoins nemen Sandra en Paul die klus voor hun rekening. Paul was ooit Sandra’s leraar op de politieacademie, maar de twee zijn elkaar na een ongelukkig voorval jaren uit het oog verloren. De mysterieuze moorden brengen hen echter weer bij elkaar en Paul kan Sandra’s hulp prima gebruiken als blijkt dat de dader ook nog een appeltje met hem te schillen heeft.

Charmante detective
Les Témoins is er zo één die je langzaam naar je strot grijpt. Zo’n ongemakkelijke die ongevraagd onder je huid gaat zitten. Het is zeker geen The Bridge of The Killing, maar de vergelijking met Broadchurch kan het prima doorstaan. In navolging van Saga, Sarah Lund en Laure Berthaud hebben we er met Sandra Winckler ook weer een uiterst charmante detective bij. Een uiterst charmante detective, die je helemaal in elkaar kan beuken als de situatie er om vraagt. Mooi is dat. Minstens even mooi is dat Les Témoins een tweede seizoen gaat krijgen en we ons dus nog eens een aflevering of zes kunnen onderdompelen in Franse grimmigheid. Très bien!

Gumstarr Scores 8-France 2
– 2015 – 2017
– 2 seizoenen
– Een lekkere basic hoedunnit. Of zoals ze in Frankrijk zeggen, le basic qui-l’a-fait.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.