Mare Of Easttown

by • April 12, 2021 • 8, Arthouse, Cops, Home, Series, SpannendComments Off on Mare Of Easttown2219

2020 was met I Know This Much Is True, The Plot Against America, Perry Mason, I May Destroy You en Patria een meer dan geslaagd seriejaar voor HBO. I Know This Much Is True stond in december zelfs op één in mijn immer arbitraire jaaroverzicht. Schoot de Home Box Office vorig jaar al in januari uit de startblokken met de verfilming van Stephen King’s The Outsider, dit jaar hebben we tot april moeten wachten tot een eerste teken van leven. Het ene jaar is het andere niet, zullen we maar zeggen. Het goede nieuws is dat HBO voor hun eerste serie van 2021 weer een beroep heeft gedaan op de diensten van niemand minder dan Kate Winslet. Nadat zij in 2011 al de rol vertolkte van de self-made woman Mildred Pierce, kruipt zij nu – tien jaar later – in de huid van de enigszins verbitterde detective Mare Sheehan.

 

Werk en privé
Sinds ze ooit de winnende scoorde in een belangrijke basketbalwedstrijd heeft Mare altijd moeten opboksen tegen de (te) hoge verwachtingen die de inwoners van het kleine stadje Easttown van haar hebben. Sporten maakt meer kapot dan je lief is, ik heb het altijd al gezegd. Ook wanneer het levenloze lichaam van een tienermeisje wordt aangetroffen, zijn opnieuw alle ogen op haar gericht. Niet geheel verwonderlijk, want naast lokale held is Mare ook de detective van dienst. Ze zet haar tanden in de zaak, maar wordt al snel afgeleid door familieperikelen die haar leven volledig overhoop gooien. Een misdaadserie over een detective met de nodige uitdagingen in de privésfeer, wat een ontzettend origineel idee.

Kwaliteit
Mare Of Easttown dropte tot tweemaal toe een trailer waar ik niet meteen hitsig van werd, het was allemaal wat vlakjes. Gelukkig bewees Industry – ook een serie van HBO – vorig jaar al dat een matige trailer helemaal geen matige serie hoeft te betekenen. Laten we het er dus maar op houden dat Mare Of Easttown zich gewoon niet zo lekker laat samenvatten. Je hebt namelijk maar twintig minuten van de eerste aflevering nodig om deze nieuwste van HBO volledig te omarmen. Het bewijst maar weer eens dat er – als het om echte kwaliteit gaat – in ieder geval één zender is waar je altijd op terug kunt vallen. Mare Of Easttown is lekker stemmig drijfzand waar je met de aflevering dieper in wegzakt. Een slow burner die – qua sfeer – doet denken aan HBO-titels als True Detective, Sharp Objects, The Night Of en Olive Kitteridge. Op het acteerwerk van Kate Winslet valt – zoals verwacht – niks aan te merken, maar de ster van de show is wat mij betreft Mare’s moeder Helen, gespeeld door Jean Smart (Watchmen, Legion, Fargo). Haar uitgesproken karakter is de tabasco die de guacamole net even wat meer pit geeft en de interacties tussen haar en Mare zijn iedere keer smullen geblazen. Ondanks dat Mare Of Easttown misschien het soort grimmige detectiveserie is wat we al vaker hebben gezien, is het zo goed gemaakt dat iedere zichzelf respecterende serieliefhebber er werk van zou moeten maken. Jij dus ook.

HBO
– 2021 – 2021
– 1 seizoen
– Stemmige slown burn detective
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.