Modus

by • January 29, 2017 • Bagger, SeriesComments Off on Modus3784

Ligt het aan mij of zijn Scandinavische series een beetje het Feyenoord van serieland geworden? Op basis van een roemrucht verleden zijn er elk seizoen weer torenhoge verwachtingen, maar aan het einde van de rit sta je negen van de tien keer toch weer met lege handen. Pakten die Vikingen een paar jaar terug met Borgen, The Killing en The Bridge nog drie keer op rij de Europa Cup 1, in de recente geschiedenis vliegen ze er steeds in de groepsfase van de Europa League al uit. Ook Modus is niet die Zweedse uitschieter waar we allemaal zo reikhalzend naar uitkeken. Graag had ik gezegd dat het anders was, maar helaas. Dit is niet wat je hoopt te zien als je een Scandinavische serie opzet. Ik niet tenminste.

 

0800 – moordgozer
Zul je altijd zien, ben je in Stockholm op een werkvisum wat nietsvermoedende burgers over de kling aan het jagen, word je tijdens één van je omlegsessies per ongeluk gespot door de dochter van een voormalig FBI-agente. Mooi klote. Helemaal wanneer de moeder in kwestie besluit niet te rusten, totdat jij in een blauw overall achter slot en grendel zit. Het leven van een moordzuchtige expat gaat niet over rozen. Zoveel is duidelijk.

Matig
Ik zit dus niet zo goed in m’n talen, maar als ‘modus’ Zweeds is voor ‘matig’ dan is er zelden een titel geweest die de lading zo lekker dekt. Het script? Matig. Dialogen? Matig. Karakters? Ondergrens van matig. Er is simpelweg geen personage waar je hart ook maar een beetje sneller van gaat kloppen. Als je me over een week naar de namen van de hoofdpersonen zou vragen, dan kan ik ze waarschijnlijk niet ophoesten. Het verhaal ontbeert spanning. Je ziet dat de makers geprobeerd hebben een soort mystiek op te roepen, maar Modus mist dat geheimzinnige en beklemmende wat veel Deense series wel hebben. Het is het allemaal net niet. Wat dat betreft kan deze het best geschaard worden in het rijtje Occupied, Blue Eyes en Acquitted. Gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten op een nieuw seizoen Saga en schotelt Adam Price, de geestelijk vader van Borgen, ons later dit jaar zijn nieuwe creatie Rides Upon The Storm voor. Dat gaat, naast geweldig, een bevestiging worden dat onze Noorderburen het heus niet zijn verleerd. Nog even geduld hebben dus, nog even geduld.

– TV4
– 2015 – 2017
– 2 seizoenen
– Stockholm wordt opgeschrikt door een seriemoordenaar
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.