Mr Robot

by • June 28, 2015 • 8, Series, SpannendComments Off on Mr Robot6289

Elk jaar worden we weer om de oren geslagen met een shitload aan nieuwe series en elk jaar is er altijd wel één die met kop en schouders boven de rest uit steekt. Vorig jaar kon die eer wat mij betreft naar Fargo, het jaar daarvoor stal Frank Underwood de show en in 2012 viel iedereen schreeuwend over elkaar heen met de claim dat ZIJ toch echt de eerste waren die Homeland hadden ‘ontdekt’.  #sneu. Tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat de absolute moetkijker van 2015 tot op heden nog een beetje op zich laat wachten. Daar kunnen we het met z’n allen gewoon over eens zijn toch? Ja, dat kunnen we. Natuurlijk heeft Netflix ons met Daredevil verrast met eindelijk eens een fatsoenlijke superheldenserie. Natuurlijk was Better Call Saul best ok en kwamen die gekke Italianen eerder dit jaar over de brug met het heerlijk beklemmende 1992, maar de grote “hallelujah-fok-m’n-social-life-ik-blijf-mooi-binnen-want-dit-moet-eerst-afgekeken-worden” serie zat er helaas nog niet echt tussen. Tot nu. Aanstaande woensdag begint namelijk Mr Robot en ik durf er m’n nek wel voor uit te steken, dat we met deze nagelbijter verslavingstechnisch gezien te maken hebben met de Breaking Bad van 2015. There, I said it. En nu kan ik natuurlijk alleen maar afgaan als een gieter.

 

Partime superheld
Een maand geleden was daar opeens de pilot. De aftrap van een verhaal over de jonge contactgestoorde computernerd Elliot, die overdag z’n boterham verdient bij een cybersecuritybedrijf en buiten kantooruren z’n skills inzet om de wereld een beetje beter te maken. Eigenlijk een soort superhero dus, maar dan zonder het belachelijke latex pakje en de cape. Zijn ‘buitenschoolse’ online capriolen blijven niet onopgemerkt en op een dag wordt Elliot in de metro naar huis aangesproken door Christian “Moddafokking” Slater (Dachten jullie ook niet dat die inmiddels wel snuivend ten onder gegaan moest zijn?) himself! De Slate is Mr. Robot en Mr. Robot is er op gebrand om met zijn hackersgroep het verziekte bedrijfsleven dat onze samenleving al zo lang in haar zakkenvullende greep houdt, neer te halen. Go Mr. Robot!

Plakkerige natte scheet
Mocht je zo nu en dan een kijkje nemen op deze site, dan weet je dat ik over het algemeen pas iets over series schrijf als het eerste seizoen erop zit. Het zal niet de eerste keer zijn dat een veelbelovend begin uiteindelijk een plakkerige natte scheet blijkt te zijn. Maar Mr. Robot… Mein lieber Gott mensen kinderen, Mr. Robot… Volgens mij heb ik tijdens de zestig minuten durende pilot geen één keer ademgehaald. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatste zo’n absurd vet gruwelijk fantastisch geweldige eerste aflevering van een serie zag. Er staan in Huize Gumstarr geen heilige geschriften in de boekenkast, maar je zou als atheïst toch bijna op de knieën vallen en om het even welke God met tranen in de ogen smeken om heel veel meer van dit. Meteen bij de ongemakkelijk monotone voice-over van Elliot aan het begin was het voor mij al raak:

What I’m about to tell you is top secret. A conspiracy bigger than all of us. There’s a powerfull group of people out there that are secretely running the world. I’m talking ’bout the guys noone knows about, the guys that are invisible. The top 1% of the top 1%. The guys that play God without permission. And now I think they’re following me.

Schietgebedje dat z’n werk gedaan heeft
Ik hoop zo ontzettend dat deze zeven zinnen de voorbode zijn voor alles wat Mr. Robot ons nog voor gaat schotelen. Het is rauw, ongemakkelijk, beklemmend en doorspekt van mysterie, maar tegelijkertijd opvallend makkelijk kijkbaar. De plot raakt aan iets waar in de hedendaagse samenleving steeds meer weerstand voor aan het ontstaan is: de graaicultuur bij de banken, het gevulde enveloppen over tafel schuiven bij de FIFA en het elkaar baantjes toekennen in de politiek en daarbuiten. Een actueel onderwerp wat op een smakelijk grimmige manier in beeld wordt gebracht. Laten we vanavond aan de rand van het bed allemaal even een schietgebedje doen, want als Mr Robot de lijn van de pilot doortrekt, dan kunnen we de komende maanden smullen van een serie die met stip de top 10 van de Gumstarr Top 100 in gaat komen.

USA Network
– 2015 – 2019
– 4 seizoen
– Spannende dingen rondom een een autistische computerhacker.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.