Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer

by • January 19, 2021 • 7, Cops, Docu, Series, Spannend, WaargebeurdComments Off on Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer2144

Als je eeuwige roem wil – zij het wat dubieuze – dan kun je altijd nog het foute pad op gaan. Als je dat namelijk een beetje slim aanpakt – en de nodige sensatie niet schuwt – dan is de kans vrij groot dat Netflix een lekkere true-crime-docureeks over je maakt. Normaal gesproken moet je voor een persoonlijk portretje eerst dertienhonderd grand slams winnen of jezelf vanuit een achterstandspositie opwerken tot ‘s werelds eerste (zelfbenoemde) hiphopmiljardair, maar jaag wat nietsvermoedende voorbijgangers op spectaculaire wijze over de kling en Netflix staat met draaiende camera’s bij alle betrokken partijen op de stoep. Ideaal voor mensen die op één of ander anoniem industrieterrein zitten weg te kwijnen achter hun bureautje, dromend over een eigen hoofdstuk in de geschiedenisboeken. Trek thuis gewoon een koksmes uit de bestekbak en ga op pad. Misschien dat je daarna wel in één adem genoemd wordt met gevaarlijke gekken als de Pizza Bomber, Canadian Psycho en de Night Stalker. Ook die laatste heeft van Netflix namelijk zijn eigen serie gekregen en daarvan gaan zelfs de kleinste haartjes in je nek recht overeind staan.

 

Lugubere bingokaart
Het zijn de jaren ’80 en L.A. schittert als nooit tevoren. Hollywood draait op volle toeren, de Olympische Zomerspelen zijn een doorslaand succes en alle grootheden op aarde reizen richting de westkust van Amerika om er even quasinonchalant hun neus te laten zien. Los Angeles is the place to be. Niet alleen om te ruiken aan de glitter en glamour, maar ook om overhoop gestoken te worden door een volslagen psychopaat. Een onberekenbare beul trekt al moordend door de stad, alsof hij bezig is met het afvinken van één of andere lugubere bingokaart. Mannen, vrouwen, kinderen, niemand is veilig voor de grillen van deze gewelddadige waanzinnige. De detectives Frank Salerno en Gil Carrillo zitten hem als een soort levensechte Riggs en Murtaugh op de hielen, maar daar lijkt deze bloeddorstige moordenaar niet warm of koud van te worden.

Ongekende bruutheid
Netflix heeft zich met titels als Making A Murderer, The Keepers, Tiger King, The Staircase en Don’t F**k With Cats inmiddels wel bewezen als de thuishaven van de krankzinnige true crime-documentaire. De vraag is dus: schiet de whatthafuck-meter bij Night Stalker ook diep in het donkerrood? Nou, best wel. Niet vanwege bizarre plotwendingen, grote onthullingen of een nagelbijtende klopjacht – op dat vlak is er veel voor verbetering vatbaar – maar meer vanwege de ongekende bruutheid. Night Stalker kijkt weg als een horrorfilm, waarbij je jezelf er zo nu en dan even aan moet helpen herinneren dat het allemaal echt gebeurd is. Deze nieuwste van Netflix is ‘vermakelijk’ vanwege de hoge shock value, maar inhoudelijk laat het nogal te wensen over. Het is geen verhelderend kijkje in het brein van de vleesgeworden duivel. Er is eigenlijk nauwelijks ruimte voor verdieping. Wie is Richard Ramirez a.k.a. de Night Stalker? Wat heeft er toe geleid dat hij als een waanzinnige op strooptocht ging? Hoe verliep zijn rechtszaak? Waar is het interview met Doreen Lioy, de vrouw die besloot dat het wel een goed idee was om met een veroordeelde seriemoordenaar te trouwen? Die vragen blijven allemaal onbeantwoord en dat is nogal een gemiste kans. We komen eigenlijk niet meer te weten dan we al wisten op basis van eerdere films en series over Richard Ramirez. Jammer. Night Stalker is daardoor zeker niet de nieuwe Making A Murdere of Don’t F**k With Cats en blijft een beetje hangen op het niveau van Evil Genius en Killer Inside. Geen schande, maar er had meer in gezeten. Veel meer.

Netflix
– 2021 – 2021
– 1 seizoen
– Zoektocht naar de vleesgeworden duivel
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.