Okkupert A.K.A. Occupied

by • January 13, 2016 • Bagger, SeriesComments Off on Okkupert A.K.A. Occupied3263

Dat je bent grootgebracht op knoflookolieslakken en stokbrood wil nog niet zeggen dat je lekker kunt tongen en al ben je op de trapveldjes van de rommelig gestapelde favela’s van Rio “de nieuwe Neymar”, dat is nog geen garantie dat je die elastico ook onder het toeziend oog van 50.000 schuimbekkende supporters zo soepel uit je onderbeen tovert. Je paspoort bepaalt niet op voorhand waar je goed in bent en die memo hadden ze ook wel even onder het magneetje op de koelkastdeur van de makers van Occupied kunnen schuiven. Door het unanieme hieperdepiep-in-de-gloria voor krakers als Bron|Broen, Forbrydelsen en Arvingerne lijkt soms de indruk te zijn ontstaan, dat een willekeurige Scandinaviër in de kroeg maar iets op een bierviltje hoeft te krabbelen et voilá… weer een geweldig idee voor een serie. Bij mijn weten is er maar één iemand die met volgekliederde onderzetters zijn biertjes kon betalen en dat was Herman Brood, de rest van ons sterfelijken, Nesbø en Skjoldbjærg incluis, moeten gewoon met weloverwogen plannen komen alvorens we ergens de tanden inzetten. Dit gaat dus ook op voor het meest recente drama dat onlangs bij het Noorse TV2 van de band is komen rollen. Drama kun je dan ook op twee manieren interpreteren en die keuze is geheel aan jou. Ik weet in ieder geval wel voor welke van de twee ik zou gaan.

 

Een beter milieu begint bij…
Lekker hoor met je Volvo XC90 door de Noorse bossen crossen, maar het is zo slecht voor het milieu. Premier Jesper Berg vindt het dan ook hoog tijd dat er nu eindelijk eens een fatsoenlijk alternatief komt voor het gebruik van fossiele bandstoffen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want door de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten is Noorwegen de Saoedi-Arabië van het Westen geworden en niet iedereen is het er helemaal mee eens dat ze straks geen toegang meer hebben tot het zwarte goud uit de Noorse Zee. Als Berg aankondigt dat de kranen definitief dicht gaan en Europa zich maar moet richten op een nieuw soort kernenergie, zijn de Russen wel klaar met dat world saving behaviour van Berg en schuiven ze over het Risk-bord wat troepen westwaarts om de duimschroeven aan te draaien. Aangezien Amerika inmiddels in haar eigen energiebehoefte voorziet en de rest van de NATO-leden hun te kleine geslacht graag willen blijven compenseren met veel te grote auto’s, staat Noorwegen er helemaal alleen voor. Nou Berg, get your Obama on en laat de wereld zien uit welk hout je gesneden bent.

Iets te mager
Als er in de volksmond wordt gesproken over “die heerlijke Scandinavische series”, dan gaat het negen van de tien keer over een pareltje van Deense bodem. De Denen zijn grootmeesters in het produceren van bingers (Ik maak er maar gewoon een zelfstandig naamwoord van) en de buurlanden hobbelen daar een beetje achteraan met hier en daar een uitschieter. Het was lekker geweest om te kunnen zeggen dat TV2 met Occupied een potje heeft lopen pieken, maar dat zou teveel eer zijn. Ondanks dat er in Noorwegen nog nooit zoveel geld tegen een serie werd aangegooid (11.000.000 George Washingtons), is het allemaal net iets te magertjes. Iets te stug. Iets te leuk-geprobeerd-maar-net-niet.

 

HIER VOLGEN WAT DINGEN DIE DOOR MIERENNEUKERS ALS SPOILERIG OPGEVAT KUNNEN WORDEN

Toevalligheden
Een premier die nog makkelijker van z’n troon klettert dan Balkenende van een skateboard, een bodyguard die na één heldhaftige actie opeens de redder van een hele natie moet worden en een verzetsgroep, die wordt geleid door vier ontspoorde kleuters. Ik schudde er vooral veel m’n hoofd bij. Tel daarbij op dat Occupied zich iets te makkelijk bedient van ‘toevalligheden’ om het verhaal gaande te houden, bijvoorbeeld een journalist die op de één of andere manier steeds op de juiste plek blijkt te zijn, en je krijgt een serie die slechts een schim is van zijn grote Deense broers. Er zijn genoeg voorbeelden van series die aan alle kanten rammelen, maar op de één of andere manier toch onderhoudend zijn, maar Occupied valt voor mij helaas niet in die categorie. Er wordt gewoon teveel gevraagd van de vergevingsgezindheid van de kijker. Om met de woorden van een groot Zeeuws filosoof te spreken… Gewogen, maar te licht bevonden.

TV2
– 2015- 2017
– 2 seizoenen
– Russische bezetting op Noors grondgebied met alles wat daar bij komt kijken. Spanningen enzo.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

Related Posts

Comments are closed.