Only Murders In The Building

by • September 14, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Only Murders In The Building1330

Soms leveren de meest onwaarschijnlijke combinaties de mooiste dingen op. Wie had op voorhand bijvoorbeeld gedacht dat Run-D.M.C en Aerosmith samen de hitlijsten zouden bestormen of dat Snoop Dogg en Martha Stewart een match made in heaven zouden zijn? Om over Herman Brood en Majoor Bosshardt nog maar te zwijgen. Met Selena Gomez, Steve Martin en Martin Short brengt ook Hulu nu wat mensen bij elkaar wiens namen je wellicht niet zo snel samen op een filmposter zou verwachten. Toen Gomez in 1992 geboren werd, deden de comedians – en goede vrienden – Martin en Short al een goeie twintig jaar hun ding op sets van allerhande films en series. In 1986 zaten ze bijvoorbeeld al samen in de reteflauwe komedie Three Amigos!. Een clash van generaties dus, maar wel één die met Only Murders In The Building een hele lekkere serie heeft opgeleverd.

 

Sherlocks
Charles, Oliver en Mabel wonen alle drie in het statige appartementencomplex Arconia. Charles is een enigszins gefrustreerde, in de vergetelheid geraakte televisiebekendheid. Hij is een soort Amerikaanse Henny Huisman. Ooit was hij de gevierde hoofdrolspeler van een bekende 80’s detectiveserie, maar inmiddels raakt hij zijn gesigneerde portretfoto’s aan de straatstenen niet meer kwijt. Oliver is een aan lager wal geraakte theaterregisseur en de jonge Mabel woont tijdelijk in het Arconia om daar – als ‘interiour designer’ – het appartement van haar tante van een facelift te voorzien. De drie lijken op het eerste gezicht misschien niet zoveel met elkaar gemeen te hebben, maar vinden gemeenschappelijke grond in hun liefde voor een populaire, meeslepende misdaadpodcast. Charles, Oliver en Mabel zijn namelijk van die mensen die smullen van iedere true crime-documentaire die Netflix de wereld in slingert. Van die figuren die nachtenlang in Facebookgroepen rondhangen op zoek naar clues om die psychopathische hoofdrolspeler van Don’t F**k With Cats in de kraag te vatten. Amateur Sherlocks die – geïnspireerd door de onlineonderzoekers van Bellingcat – met de laptop op schoot de grootste misdrijven proberen op te lossen. Het trio valt dan ook met hun neus in de boter, wanneer één van hun buren dood wordt aangetroffen. De politie noemt het een zelfmoord, maar daar denkt het drietal heel anders over. Ze zijn ervan overtuigd dat er een moordenaar op vrije voeten is en dat het aan hen is om die op te sporen en in te rekenen.

Feel good
Only Murders In The Building is misschien geen absolute hoogvlieger, maar hij gaat er in als zoete koek. Daar waar Ted Lasso vorig jaar de feel good-serie van het jaar was, neemt Only Murders In The Building in 2021 die honneurs waar. Althans, het doet een serieuze gooi naar de titel. Het is nogal bevredigend om te zien hoe drie sociaal ongemakkelijke eenzaten in elkaar een vriendschap vinden, waarvan ze niet wisten dat ze ‘m zo hard nodig hadden. De chemie tussen Martin en Short is onmiskenbaar. Je kunt zien dat de twee aan één woord genoeg hebben. Iets wat we eerder ook al zagen in hun door Netflix geregistreerde cabaretvoorstelling An Evening You Will Forget For The Rest Of Your Life. Gomez is zeker niet het derde wiel aan de wagen, maar kan overduidelijk wat minder haar stempel drukken dan haar door de wol geverfde tegenspelers. Geen schande natuurlijk. Het is ook een beetje als Antoine Griezmann, die bij Barcelona een ingang moest zien te vinden in de bromance tussen Suarez en Messi: een vrij onmogelijke opgave. Ondanks dat stapten ze doorgaans toch als winnaars van het veld en datzelfde kan gezegd worden over Gomez, Martin en Short. Ze scoren misschien geen glaszuivere hattrick – daarvoor kakt het verhaal richting het einde iets teveel in – maar hengelen met Only Murders In The Building wel kinderlijk eenvoudig de drie punten binnen.

Hulu
– 2021 – 2023
– 3 seizoenen
– De avonturen van drie amateur Sherlocks
– 30 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.