Pennyworth

by • August 27, 2019 • 7, Arthouse, Gewoon Leuk, Series, ToenComments Off on Pennyworth3748

Trouwe helpers, een zichzelf respecterende (super)held kan niet zonder. James Bond heeft Q, Sherlock Holmes is dolende zonder Watson en Batman wordt niet alleen geflankeerd door Robin, hij heeft ook Alfred Thaddeus Crane Pennyworth om zo nu en dan de batcave een beetje aan te vegen. Maar wie is die gereserveerde butler eigenlijk? Hoe is hij in huize Wayne beland en waarom vertrouwt Bruce hem zijn diepste geheim toe? Zomaar wat vragen waar Epix in haar nieuwste Original, Pennyworth, antwoord op probeert te geven. Antwoorden die verrassend leuk zijn om naar te kijken. Ook voor mensen die doorgaans niet warm worden van kerels in latex leggings en wapperende capes.

 

Waar het allemaal begon
Na tien jaar blikken gepekeld vlees en schimmeltenen in de loopgraven van verschillende oorlogen probeert ex-commando Alfred Pennyworth zijn leven weer op te pakken in het ietwat dystopische Londen van de jaren ’60. Samen met twee oude wapenbroeders heeft hij een eigen beveiligingsbedrijfje opgericht, maar het loopt nog niet bepaald storm. Als hij op een dag Thomas Wayne – de vader van Bruce Wayne a.k.a. Batman – tegen het lijf loopt, neem zijn leven een nogal drastische wending. Wayne – een agent van de Amerikaanse geheime dienst No Name League – neemt het op tegen de anarchistische Raven Society en kan daarbij wel wat hulp gebruiken. Schouder aan schouder proberen Wayne en Alfred te voorkomen dat de Britse regering omver wordt geworpen door Lord James Harwood en zijn duistere genootschap.

Epic Epix
Met Perpetual Grace, LTD, Pennyworth en straks Godfather of Harlem is dit een beetje het jaar van het kleine en relatief onbekende Epix. Perpetual Grace was voor veel mensen waarschijnlijk iets te experimenteel – het had het product van twee apestonede Coen broeders kunnen zijn – maar Pennyworth is echt andere koek. Al ziet deze nieuwste Epix Original er minstens even mooi uit als zijn illustere voorganger. Als visueel spektakel de handtekening van Epix wordt, dan kan ik daar wel aan wennen. Je zou kunnen zeggen dat ze misschien iets te enthousiast met green screens in de weer zijn geweest, maar dat zorgt ook wel een beetje voor die cartoony vibe die je van een serie als dit kan verwachten. Veel shots lijken daardoor net op stills uit een comic. Vond ik persoonlijk wel vet gedaan. Pennyworth is wellicht niet de vlotste serie ooit, maar iedere keer als je langzaam dreigt weg te dutten, word je even goed door elkaar geschud. SM-meesteressen, rondvliegende ingewanden en ander bruut geweld zorgen voor dat rauwe randje wat je wel vaker in films en series van DC Comics ziet. Lekker. Het valt nog te bezien of Epix haar nieuwste titel helemaal gaat doortrekken naar het Batman-tijdperk – vooralsnog is er nog niet eens nieuws over een mogelijk tweede seizoen – maar als ze dit niveau weten vast te houden, dan ben ik in ieder geval wel in voor wat extra hoofdstukken.

Epix
– 2019 – 2022
– 3 seizoenen
– Het krankzinnige leven van Batman’s steun en toeverlaat. Nee, die andere.
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.