Presumed Innocent

by • June 9, 2024 • 8, Ellende, Home, Series, SpannendComments Off on Presumed Innocent134

Eerst was het een boek, toen een film met een relatief jonge Harrison Ford in de hoofdrol en nu is Presumed Innocent een achtdelige rechtbankthriller met een glansrol voor de marmeren kaaklijn van Jake Gyllenhaal. En zeg je rechtbankthriller, dan zeg je natuurlijk David E. Kelley. De Godfather of the Courtroom heeft onder andere met Ally McBeal, Boston Legal, The Lincoln Lawyer en het lekker mistroostige Goliath bewezen een ware strafprocesfetisjist te zijn. Hij gaat gebukt onder één of andere dwangneurose die hem er toe dwingt om ons op structurele basis verhoren, tribunalen en allerhande rechtsgeschillen voor te schotelen. In het geval Presumed Innocent is dat maar goed ook, want deze nieuwste Apple TV+ Original is – wat mij betreft – één van de betere series die momenteel op de streamingdienst van Tim Cook & co. te zien is.

 

Rollen omgekeerd
Openbaar aanklaagster Carolyn Polhemus is op brute wijze vermoord en het plaats delict waar haar lichaam wordt gevonden, doet vermoeden dat de moordenaar net iets teveel The Bridge heeft gekeken. De rechtbank van Chicago is niet vies van een gezonde dosis belangenverstrengeling, dus het is aan Polhemus d’r directe collega – en goede vriend – Rusty Sabish om uit te vogelen wie er achter de gewelddadige moord zit. De zaak komt echter al snel onder hoogspanning te staan. Niet alleen omdat het wordt misbruikt in een politieke strijd om de titel van staatsadvocaat, maar ook omdat Rusty even was vergeten te melden dat hij met enige regelmaat met Polhemus de koffer indook. Totaal willekeurig geheugenverlies, kan ons allemaal overkomen. Vraag maar aan Mark Rutte. Na zijn bekentenis wordt Rusty van aanklager opeens aangeklaagde en moet hij alle zeilen bijzetten om zijn onschuld te bewijzen. Als hij ook echt onschuldig is, tenminste.

 

Defending Jacob 2.0
Fanatieke Apple TV+-kijkers zullen in Presumed Innocent waarschijnlijk veel van Defending Jacob herkennen. Je zou zelfs kunnen zeggen: misschien iets te veel. Het is een aangrijpende rechtbankthriller die je als kijker in het jurybankje plaatst en je iedere aflevering op het verkeerde been zet. Je kijkt naar familieleden en vrienden wiens liefde en vertrouwen ernstig op de proef wordt gesteld en daarmee wordt er ook getornd aan je eigen sympathie voor de man in de spotlichten. Je weet als kijker op een gegeven moment niet meer of je nou begaan moet zijn met het lot van Rusty of dat je juichend op de bank moet staan als die hooghartige vreemdganger – onverhoopt – met hand- en enkelboeien wordt afgevoerd naar de dichtstbijzijnde gevangenis. Een spagaat die we eerder ook in Defending Jacob zagen. Toch voelt deze nieuwste van David E. Kelley op alle vlakken net/nog iets beter dan zijn illustere voorganger. Misschien omdat Jake Gyllenhaal – in ieder geval mij – meer aanspreekt dan Ben Affleck-doppelgänger Chris Evans, maar waarschijnlijker omdat serie- en filminstituut J.J. Abrams zich als uitvoerend producent tegen Presumed Innocent heeft aan lopen bemoeien. Je hoeft alleen maar naar Westworld, 11-22-63, Lovecraft Country en Lisey’s Story te kijken om te zien dat dat een zeer heilzame werking kan hebben. Een Defending Jacon 2.0, dus. Apple TV+ heeft het wiel zeker niet opnieuw uitgevonden, maar dat maakt het bingegehalte er zeker niet minder op.

 

Apple TV+
– 2024 – 2024
– 1 seizoen
– Rechtbankdrama op z’n David E Kelleys
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.