Queen Sugar

by • November 17, 2016 • 8, Ellende, SeriesComments Off on Queen Sugar3984

De (early) nineties waren de hoogtijdagen van black television. Je hoefde maar door de gids te bladeren of je werd om de oren geslagen met shows als: In Living Color, A Different World, Moesha, The Fresh Prince, Martin en Malcolm & Eddie. Ik ben er groot mee geworden. Rond de eeuwwisseling trokken de meeste van hen echter de stekker en wat volgde waren vijftien magere jaren. The Wire, The Boondocks, The Bernie Mac Show, het was toch vooral zoeken naar een speld in een hooiberg.

De laatste tijd lijken zenders weer in te zien dat het aanbod wel wat diverser kan, met veel nieuwe “urban shows” als gevolg. Ballers, Survivor’s Remorse, Insecure, Being Mary Jane, Luke Cage, Power, Atlanta, Empire, Underground en Black-ish zagen de afgelopen jaren allemaal het levenslicht en het einde lijkt nog niet in zicht. Gelukkig maar. Zo is Idris Elba samen met John Ridley, de man achter 12 Years A Slave, bezig met Guerilla, een serie over de Londonse black power movement van de jaren ’70, en is Queen Latifah later dit jaar te zien in Star, een nieuwe show van FOX. Mooie dingen. Ook Oprah Winfrey draagt haar steentje bij aan de revival. Kwam zij eerder dit jaar nog met het wat tegenvallende Greenleaf, nu is op haar zender OWN de verfilming van Natalie Baszile’s boek Queen Sugar te zien en dat is wél een echte aanrader.

 

It’s all in the family
OWN heeft voor hun tweede Original een beproefd recept uit de kast getrokken. Een familie komt vanwege een wedding of een funeral na jaren weer samen en dan blijkt aan de eetkamertafel opeens dat er nogal wat lijken in de kasten van het ouderlijk huis verstopt zitten. Wat dat betreft kun je Queen Sugar prima scharen in het rijtje Arvingerne, Bloodline en Thicker Than Water. Ook dit keer is de dood van een familielid de aanleiding voor een buitensporig lange familiereünie. Vader Bordelon heeft er de brui aan gegeven en laat zijn suikerrietboerderij in het zuiden van Louisiana achter aan z’n zoon Ralph Angel en z’n twee dochters Nova en Charley. Zijn zij in eerste instantie nog van plan om die hoop klei voor een leuk bedrag van de hand te doen, uiteindelijk besluiten ze toch om de handen vuil te maken en te kijken of ze met tuinieren de huur kunnen betalen. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en zodra het even pittig wordt komen ze er weer achter waarom ze elkaar al die jaren een beetje uit het oog verloren waren.

Queen Suagr

Bitter sweet
Was Greenleaf nog een soort van Bold & The Beautiful, Queen Sugar voelt een stuk echter. In navolging van haar film Selma is director Ava DuVernay er ook deze keer in geslaagd om die vaak beklemmende dirty South vibe te pakken te krijgen. Je weet wel, dat sudderende wat ook in een serie als Treme zat. Lekker, maar op de achtergrond voel je altijd die zwarte bladzijden uit de Amerikaanse geschiedenis. Deze spagaat is in Queen Sugar ook duidelijk voelbaar en dat maakt het een even gelaagde, als spannende serie om naar te kijken. De cast bestaat, op de vriendin van Sookie Stackhouse na, voornamelijk uit relatief onbekenden gezichten, maar ze leveren allemaal. Nou ja, op het zoontje van Ralph Angel na dan. Niet te doen dat ventje. Fokking robot. Queen Sugar is wat mij betreft één van de betere series van dit jaar en blijkbaar vinden meer mensen dat, want OWN heeft inmiddels bekendgemaakt dat de show is verlengd met een tweede seizoen. En terecht.

Gumstarr Scores 8
OWN
– 2016 – 2022
– 7 seizoenen
– Lekkere dramatische familie-ellende
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.