Raised By Wolves

by • October 19, 2020 • Bagger, Home, SeriesComments Off on Raised By Wolves2061

HBO Max lanceerde in mei dit jaar haar streamingdienst, maar tot dusver schotelde ze ons voornamelijk weinig memorabele niemendalletjes voor. Met een slap aftreksel van Sex & The City, wat spelprogramma’s en de zoveelste reallifesoap is het (nieuwe) aanbod nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. Raised By Wolves leek op voorhand de potentie te hebben om daar verandering in te brengen. Als je Ridley Scott – de man achter blockbusters als Alien, Gladiator en The Martian – naar de tekentafel stuurt, dan zou je groots en meeslepend mogen verwachten. De vraag is echter of het inhuren van de ongekroonde koning van de scifi een serie heeft opgeleverd waar een breed publiek de vingers bij af gaat likken. Ik heb daar namelijk zo mijn twijfels over. En daar doet de stevige 8 op IMDb niks aan af. Dus.

 

Gilead
De wereld is ten onder gegaan aan een religieuze oorlog, waarin een stel fanatiekelingen – opgedirkt als almachtige ruimtetempeliers – de aarde probeerden om te bouwen tot een soort Gilead. Een plek waar alleen mormonen en leden van de zwartekousenkerk zich helemaal in hun element zouden voelen. Denk ik dan. Ik heb eigenlijk veel te weinig kennis van religie om dergelijke uitspraken te doen, maar je begrijpt wat ik bedoel. Om het gedachtegoed van de overgebleven, halsstarrige atheïsten overeind te houden, worden twee sociaal ongemakkelijke androids – Mother en Father – met wat menselijke embryo’s naar de onherbergzame planeet Kepler-22b gestuurd. Daar moeten zij een kolonie stichten die vrij is van religie en verafgoding. Prima plan, maar in de praktijk komen er al snel wat kinken in de kabel. Zendelingen die maar van geen ophouden weten bijvoorbeeld. De oud-Hollandse voet tussen de deur is er niks bij.

Typisch Ridley
Ik ben absoluut geen connaisseur, maar op basis van de films die ik van hem heb gezien, zou ik zeggen dat Raised By Wolves een typische Ridley Scott syfy-productie is. Wie Alien, Prometheus en The Martian keek, herkent de onvriendelijke vormen van buitenaards leven, het trachten te overleven op een wispelturige planeet en de soms wat kille, klinische stijl waarop Scott dat allemaal in beeld brengt. Spekkie voor het bekkie van de liefhebbers dus. Ook voor de neutrale kijker – zoals ik – valt er in de eerste afleveringen nog best wat te genieten. De special effects zijn – voor een serie – meer dan behoorlijk en de manier waarop de makers de ontwikkeling van de technologie voor zich zien, is creatief en niet geheel ongeloofwaardig. Na de eerste drie, vier vermakelijke afleveringen kakte de boel alleen een beetje in en werd het – in ieder geval voor mij – steeds lastiger om mijn aandacht erbij te houden.


Vaart en karakters

Raised By Wolves is niet de meest vlotte serie. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het eerste seizoen ook wel met minder dan tien afleveringen afgedaan had kunnen worden. Tegen het einde zat ik voor mijn gevoel alleen nog maar te kijken naar vrij onsympathieke mensen die maar een beetje doelloos over een vijandige planeet aan het struinen waren. Weinig enerverend allemaal. Daarnaast maken de karakters het ook niet bepaald makkelijk om je in het verhaal te verliezen. Er is wel geprobeerd om de androids menselijke trekjes mee te geven, maar uiteindelijk zit je toch naar emotieloze robots te kijken. Het is een beetje alsof je verliefd probeert te worden op Alexa of Siri. Ook van de mensen van vlees en bloed hoef je niet veel te verwachten. Met name Campion – één van de grootgebrachte embryo’s – haalt echt het bloed onder je nagels vandaan. Carl uit The Walking Dead is er niks bij. Iedere keer als Campion met zijn zeikerige, betweterige stemmetje ‘mother’ of ‘father’ roept, krijg ik de neiging om een corrigerende tik uit te delen. Met een barkruk. Recht tussen zijn ogen. Een keer of tien. Heb jij op je slaapkamer nog steeds die vergeelde Alien poster boven je bed hangen, dan zou ik deze zeker een slinger geven. Loop je doorgaans niet echt warm voor sciencefiction, dan gaat Raised By Wolves je denk ik niet op andere gedachten brengen.

HBO Max
– 2020 – 2022
– 2 seizoenen
– Scifi op z’n Ridley Scott’s
– 45 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.