Ratched

by • November 17, 2020 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, ToenComments Off on Ratched1242

De afgelopen jaren heeft Netflix een sterrenelftal aan gelauwerde televisiemakers gecontracteerd. Met zwaargewichten als Kenya Barris (Black-ish, #blackAF), Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy, Scandal), Benioff & Weiss (Game Of Thrones) en Ryan Murphy (Glee, Feud, Pose) wil zij de strijd aangaan in de hevig woedende streamingsdienstoorlog. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor succes, dus het is altijd maar weer de vraag hoe zo’n regisseurstransfer uitpakt. Heb je een onverstoorbare, niet te stoppen doelpuntenmachine als Erling Braut Håland op de loonlijst gezet of zit je opgescheept met een ongeïnspireerde linksbuiten die zijn tijd het liefst besteed aan nachtelijke Fortnitesessies met louche vrienden en vrachtladingen McDonalds?

Als het om de prestaties van Ryan Murphy gaat zal de technisch directeur van Netflix zich in ieder geval in z’n handjes knijpen. Murphy is een non-stop draaiende ideeënfabriek gebleken en met series als The Politician, Hollywood en het nog uit te brengen A Chorus Line en Monster: The Jeffrey Dahmer Story is hij misschien wel de meest productieve seriemaker van het moment. Ook Ratched – een prequel van de filmklassieker One Flew Over The Cuckoo’s Nest – is van zijn hand en met dit oogstrelende gebakje – met meer dan voldoende duistere randjes – laat Murphy maar weer eens zien wat hij allemaal in huis heeft.

 

Manipulatieve psychopaat
Ratched is het verhaal van Mildred Ratched, de sociaal ongemakkelijke, harteloze hoofdzuster die in One Flew Over The Cuckoo’s Nest de patiënten van een psychiatrische ziekenhuis tiranniseerde. Er wordt wel eens gezegd dat mensen die in de geestelijke gezondheidszorg werken eigenlijk op zoek zijn naar oplossingen voor hun eigen problemen. Ik weet niet of dat (helemaal) waar is, maar voor Mildred Ratched lijkt dat in elk geval wel op te gaan. Er zijn manipulatieve, passief-agressieve psychopaten die je waarschijnlijk eerder op je babyshower zou uitnodigen dan Mildred Ratched. Bij wijze van spreken dan. Het is 1947 en de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Na kortstondig aan het front gediend te hebben als zuster, besluit Mildred te solliciteren bij Lucia State Hospital. Wie wil er nou niet werken in een instelling waar experimentele medische behandelingen aan de orde van de dag zijn? Beetje oefenen op de perfecte lobotomie of lesbiennes ‘genezen’ door de homoseksualiteit eruit te koken in badwater – zo heet – dat je er niet eens je zelfgemaakte noodles in zou gooien. Volslagen krankzinnig. Lijkt haar nieuwe baan in eerste instantie nog een ambitieuze carrièremove, al snel blijkt dat Ratched hele andere plannen heeft met Lucia State Hospital.

Officieuze American Horror Story
Ratched werd door meerdere recensenten verguisd – de origin story van Mildred Ratched zou niet diepgravend genoeg zijn en elke vorm van spanning ontberen – maar ik ging er eerlijk gezegd best goed op. Het is wellicht niet de beste Ryan Murphy ooit, maar desondanks niet minder vermakelijk. In zijn zo kenmerkende stijl combineert Murphy de meest morbide gruwelijkheden met een bijna sprookjesachtige theatersfeer. Het is zwaar gepolijst en grimmig tegelijkertijd. Wat dat betreft heeft het wel iets weg van American Horror Story. Sterker nog, het zou bijna een officieus seizoen van de populaire horrorserie kunnen zijn. Zeg je American Horror Story, dan denk je ook meteen aan Sarah Paulson. Murphy en Paulson zijn een beetje de Bassie en Adriaan van televisieland: zie je Murphy gaan, dan komt Paulson eraan. Begrijpelijk, want de muze van Murphy verzaakt nooit en ook in de rol van Mildred Ratched laat ze zien waarom Murphy altijd weer bij haar terechtkomt. In een jaar waarin we niet rond de oren zijn geslagen met een overdaad aan geweldige Netflix Originals is Ratched een meer dan prima tussendoortje.

Netflix
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Een American Horror Story-achtige prequel van One Flew Over The Cuckoo’s Nest
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.