Red Oaks

by • January 23, 2016 • 7, Arthouse, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments Off on Red Oaks3531

Google’en. Whatsappen. Mac’en (Als in: Even snel een kip negen met zoetzuur scoren bij die Amerikaanse slagaderslibber). Skypen. Wetransferren. Als de volksmond van je merknaam een werkwoord besluit te maken, dan weet je als bedrijf één ding zeker… You’ve got them by the ballz! Ook Netflix lijkt zich wat dat betreft langzaam een weg naar onze Dikke Van Dale te banen.

Iemand: “Hey Mieke, hoe was het gisteren met die Tinder-date? Hebben jullie nog een beetje lopen tongen?
Mieke: “Was gezellig, maar toen ik eindelijk m’n move wilde maken kwam ik er achter dat hij tijdens het Netflixen in slaap was gevallen.”

Had het assortiment van Netflix een paar jaar geleden nog het meeste weg van zo’n mistroostige DVD-uitverkoopbak bij de Blokker, inmiddels bestaat deze almaar groeiende films- en seriebibliotheek uit zoveel lekkers dat mensen onder de noemer ‘Netflixen’ soms een heel weekend hun huis niet uitkomen. Driewerf applaus voor deze doorzetters! Vooral eigen producties als House Of Cards, OITNB, Narcos en Bloodline lenen zich uitermate goed voor bingen, omdat Netflix als eerste heeft begrepen dat je ons prima de zak chips in één keer voor kunt schotelen om vervolgens de rest lekker aan onze zelfbeheersing over te laten. Of, zoals bij de meeste van ons, het totale gebrek daar aan. Vaak resulteert dit namelijk in hele nachten doorhalen en ‘s ochtends op ‘t werk de suiker niet met een lepel, maar met je diep paarse wallen door je koffie roeren. Weloverwogen keuzes maken is soms gewoon heel erg lastig. Ook als je al 34 bent.

Netflix is inmiddels niet de enige meer die de door hunzelf geproduceerde series in één keer met de wereld deelt. Ook Amazon slingert tegenwoordig met enige regelmaat een zes-, acht- of tienluik het internet op en doet dat in z’n geheel niet onverdienstelijk. Zo gaven zij ons al Bosch, The Man In The High Castle, Transparent en Hand Of God, is vandaag hun nieuwe serie Mad Dogs online gekomen en brachten zij ons eind vorig jaar op de valreep nog even Red Oaks, een 80’s coming-of-age komedie vol Duran Duran en te hoog aangesneden badpakken.

 

It was the summer of ’85
Het is de zomer van ’85 en David heeft net een dikke punt gezet achter zijn middelbareschooltijd. Voor een extra zakcentje, als assistent-tenniscoach, nog even een paar maanden Jeep Cherokee rijdende huisvrouwen fatsoenlijk leren volleyen bij de plaatselijke Red Oaks Country Club en dan begint het echte leven. Studeren. Tijdens obscure huisfeestjes ondersteboven, door een slangetje en trechter, halve liters Budweiser wegslurpen, op je studentenkamer tussen de lege pizzadozen in slaap vallen en uitslapen tot de zon al weer bijna ondergaat. Dat werk. Maar voor het zover is, staat hij dagelijks, als een soort Ivan Lendl, in z’n veel te korte witte broekje op de tennisbaan en probeert hij zijn gedesoriënteerde hormoonhuishouding zo goed en zo kwaad als het gaat een beetje in bedwang te houden.

Herhaling van zetten
Red Oaks bedient zich van alle stereotypen die we kennen uit het tiener-worstelt-zich-door-zijn-late-pubertijd genre. De nerd die valt op het net iets te knappe meisje met de net iets te gespierde vriend; de recalcitrante dochter die zich afzet tegen haar dominante vader; de niet zo slimme gast die wél baardgroei heeft en er daarom met alle meiden vandoor gaat; de jongen die tot allerlei nieuwe inzichten komt door het aangaan van ongewone vriendschappen, het zit er allemaal in en het is weinig verrassend. Daarbij hoef je voor een goeie coming-of-age je hoofdpersoon, á la Boyhood, niet twaalf jaar lang te volgen, maar dat hele verhaal dat je leven in één zomer veranderde is nu ook wel vaak genoeg herkauwd. Inhoudelijk brengt Red Oaks dan ook weinig nieuws en dat is jammer. Vind ik dan. Vooral jammer omdat de vibe van Red Oaks wel heel lekker is en het met een iets uitdagender verhaal een hele goeie serie had kunnen zijn. Nu is het niet meer dan een prima tussendoortje met een cast die in het verleden al heeft bewezen tot grootsere dingen in staat te zijn. Amazon heeft aangekondigd dat er een tweede seizoen komt, dus misschien kunnen ze er in ronde twee een schepje bovenop doen.

– Amazon
– 2015 – 2017
– 3 seizoenen
– Soort coming of age gedurende een zomer op de country club.
– 25 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.