Scenes From A Marriage

by • September 18, 2021 • 7, Arthouse, Ellende, Home, SeriesComments Off on Scenes From A Marriage1321

De Israëlische televisiemaker Hagai Levi – ook wel bekend van zijn aangrijpende serie Our Boys – heeft in het verleden met In Treatment en The Affair al laten zien dat hij een bovengemiddelde interesse heeft voor de dynamiek van menselijke relaties. Het kwam dan ook niet als een enorme verrassing dat juist hij besloot om de Zweedse miniserie Scenes From A Marriage – uitgebracht in 1973 – in een wat eigentijdser jasje te hijsen. Als iemand lekker uit de voeten kan met de complexiteit van het huwelijk, dan is het Hagai wel. Dat heeft hij met The Affair immers wel bewezen. Voor zijn versie van Scenes From A Marriage heeft Levi een beroep gedaan op de acteerskills van Oscaar Isaac en Jessica Chastain. Een beslissing die voor deze ongekunstelde serie alles behalve slecht heeft uitgepakt. In tegendeel zelfs.

 

Voor altijd samen
Jonathan en Mira hebben er al flink wat jaren huwelijk op zitten en onopgemerkt heeft de sleur zijn intreden gedaan. Wanneer Mira opbiecht dat ze haar seksuele genot al een tijdje buiten de deur zoekt, komt hun relatie onder hoogspanning te staan. Er ontstaat een ingewikkelde cocktail van verdriet, jaloezie en haat, maar boven alles toch ook liefde. Zelfs als de twee besluiten om afzonderlijk van elkaar verder te gaan. Maar is er wel zoiets als afzonderlijk verder gaan als je niet alleen een dochter, maar ook een heel gezamenlijk verleden met je meedraagt. Jonathan en Mira proberen het antwoord op die vraag te vinden en dat blijkt – zoals verwacht – nog een hele opgave.

Sober arthouse
Scenes From A Marriage is een hele sobere, minimalistische arthouseserie, zoals je die eigenlijk alleen bij HBO zal zien. Verwacht dus geen krankzinnige sets, overweldigende special-effects of een megalomane cast. Dit nieuwe kunststukje van Hagai Levi heeft niks van dat alles. Het is een serie die volledig gebouwd is op de dialoog. Je bent eigenlijk vijf uur lang aan het kijken naar twee mensen die in nagenoeg één en dezelfde ruimte verpletterend eerlijk tegen elkaar zitten te zijn. Daar moet je als kijker maar net zin in hebben. Scenes From A Marriage zal dan ook zeker niet een ieders kopje koffie zijn. Wie wel mee kan gaan in het verhaal, kruipt zo dicht onder de huid van Jonathan en Mira, dat je je bij vlagen bijna onderdeel van hun relatie voelt. Een prestatie die voornamelijk te danken is aan het belachelijk goede acteerwerk van Oscar Isaac – vanaf deze week ook te zien in de blockbuster Dune – en Jessica Chastain.

Emmy’s
Één keer in de zoveel tijd zie je acteerwerk voorbijkomen, waarvan je direct aan je water voelt dat het Emmy-nominaties op gaat leveren. Niet zelden is HBO de aanstichter van dat alles. Denk aan de weergaloze Frances McDormand in Olive Kitteridge, de getormenteerde Mark Ruffalo in I Know This Much Is True en – recentelijker – de heerlijk onderkoelde Kate Winslet in Mare Of Easttown. Ook Jessica Chastain en – met name – Oscar Isaac vissen met hun rol in Scenes From A Marriage nadrukkelijk naar zilverwerk voor op de schoorsteenmantel. De vraag is alleen of de serie in zijn geheel sterk genoeg is om hen uiteindelijk met dat felbegeerde beeldje naar huis te sturen. Na een intens en intrigerend begin kakt deze nieuwste HBO Original halverwege namelijk een beetje in. De onderhuidse spanning lijkt wat te verdampen, waardoor de serie zijn unique selling point langzaam verliest. Iets waar Isaac en Chastain verder weinig aan kunnen doen. Sterker nog, zij zijn exact de reden om Scenes From A Marriage even een kans te geven.

HBO
– 2021 – 2021
– 1 seizoen
– Minimalistisch drama over de complexiteit van relaties
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.