Searching For Sugar Man

by • March 17, 2014 • Cinema, Docu, Negen, SoundsComments Off on Searching For Sugar Man3373

Begin jaren ’70 landt op Cape Town International Airport een tas met daarin ‘n TDK’tje met daarop Cold Fact, het debuutalbum van Sixto Rodriguez. Op zichzelf natuurlijk compleet oninteressant, maar in de jaren erna zou dit muzikale hoogstandje uitgroeien tot de soundtrack van ‘t leven van menig Zuidafrikaan. De teksten van de singer-songwriter sterkten de bevolking in hun strijd tegen apartheid en daarmee vergaarde Roderiguez meer faam dan de lippen van Mick Jagger, Jimi’s fikkende gitaar en de weelderige lokken van Jim Morrison.

Als ook in de 90’s nog het ene na ‘t andere album over de toonbank vliegt, groeit bij Stephen ‘Sugar’ Segerman en Craig Bartholomew Strydom de drang te achterhalen wie er nou eigenlijk schuil gaat achter de muziek die zij van jongs af aan met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Waar kwam Rodriguez precies vandaan? Hoe kan het dat hij in Zuid-Afrika op handen wordt gedragen, terwijl ze in Amerika nog nooit van hem hebben gehoord? Is het verhaal dat hij een eind aan z’n leven heeft gemaakt door zichzelf tijdens één van zijn optredens in de fik te steken waar? Gewapend met slechts de info gedrukt op de albumhoes trekken ze er op uit, met een even opmerkelijk als ontroerend verhaal tot gevolg.

Je bent bijzondererder als je deze docu nog niet hebt gezien, dan wel. Dat zou reden kunnen zijn om ‘m links te laten liggen, maar dan mis je wel één van de meest bizarre vertellingen ooit. Het is maar dat je het weet.

– Searching For Sugar Man
– 2012
– 86 minuten
– Zoektocht naar de man achter de soundtrack van ‘t leven van de Zuid-Afrikaan

 

 

 

DISCLAIMER: Filmmaatschappijen schijnen het steeds vaker normaal te vinden om hun trailers vol te proppen met spoilers, zo ook bij deze. Als jij dus behoort tot één van die twaalf mensen die ‘Searching For Sugar Man’ nog niet heeft gezien en graag volledig onbevangen op de bank wilt plaatsnemen, dan zou ik deze synopsis lekker laten voor wat ie is. Het is maar een tip.

Related Posts

Comments are closed.