See

by • November 11, 2019 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on See3381

Eindelijk is het dan zover: Apple TV+ is daar! Streamingdiensten zijn inmiddels een beetje de Nutellawinkels van het digitale domein – ze zijn overal en het aanbod is vaak weinig verrassend – maar toen de nazaten van Steve Jobs bekendmaakten dat ze zelf films en series gingen maken, was ik eigenlijk meteen nieuwsgierig. Niet in de laatste plaats, omdat ze voor hun producties zes stadsbussen met gearriveerde namen hebben laten aanrukken. Niet normaal.

Zo kroop Ronald Moore – eerder al bejubeld voor zijn schrijfwerk voor grote series als: Star Trek, Battlestar Galactica en Outlander – in de regisseursstoel van For All Mankind, heeft The Morning Show met Jennifer Aniston, Steve Carell en Reese Witherspoon een cast om de vingers bij af te likken en schitteren Breaking Bad‘s Aaron Paul en de momenteel op alle vlakken heersende Octavia Spencer binnenkort in het beklemmende Truth Be Told. Ik zei het toch, één lange parade van mensen met allerhande zilverwerk op de schoorsteenmantel. Wie wordt daar nou niet nieuwsgierig van?!

Mijn eerste kennismaking met Apple TV+ was de post-apocalyptische serie See. Daar was ik op voorhand het meest benieuwd naar. Niet alleen vanwege het verhaal en de heerlijk ingeoliede sixpack van Jason Momoa, maar meer nog omdat dit er één is uit de koker van Steven Knight. De Engelse screenwriter gooide al hoge ogen met Peaky Blinders en Taboo en de vraag was of hij dat met See nog eens dunnetjes over kon doen. Nou, best wel dus. Vind ik dan.

 

In het land der blinden…
Een nogal hardnekkig virus heeft eind 21ste eeuw – op twee miljoen mensen na – de hele wereldbevolking uitgeroeid. Altijd een gezellig begin van een verhaal. Degene die het geluk hadden om te overleven, moeten wel op zoek naar een blindengeleidehond, want kijken is er niet meer bij. Van de één op de andere dag is de wereld verworden tot één grote darkroom zonder uitgang. Blind is the new normal en generatie op generatie worden er alleen maar Steve Wonders, Vincent Bijlo’s en Andrea Bocellies geboren. De tijd van de ziende mens is op den duur zó lang geleden, dat men zich begint af te vragen of dat hele concept überhaupt ooit heeft bestaan. Juist op dat moment wordt er een tweeling geboren met een ongekende super power, ze kunnen zien. Ook de lichtelijk gestoorde, machtshongerige koningin van een nabijgelegen stam hoort van het bestaan van de twee en stuurt haar bloedhonden op pad om hen in de kraag te vatten. Immers, in het land der blinden is de krankzinnige koningin met twee paar werkende netvliezen koning.

All in
Toen Apple TV+ werd aangekondigd was ik niet alleen heel erg nieuwsgierig, maar ook vrij sceptisch. Wat konden we immers verwachten van een merk dat groot is geworden door het bedienen van de massa? Tuurlijk, ze zijn super vernieuwend (geweest) en ze kunnen met gemak een miljard of twee stukslaan op een leuk eigen ‘streamingdienstje’, maar durven ze – als het om content gaat – ook hun nek uit te steken? Durven ze series te maken waarover gesproken wordt of verzandt het initiatief in risicoloze, middle of the road niemendalletjes om maar niemand voor het hoofd te stoten? Nou, wie de eerste afleveringen van See heeft gezien, krijgt direct antwoord op die vraag. Met een koningin die zich tijdens haar gebed aan de goden laat beffen door één van haar bedienden; gevechten zó gewelddadig, dat het bloed praktisch langs je beeldscherm druipt en een subtiel incestueus ‘eerbetoon’ aan de Lannisters kun je niet anders dan concluderen dat Apple all in gaat. Maar echt. De tandjes.

Momoa: de serie
Maar is See – naast geruchtmakend – ook een goede serie? Ik weet niet of ‘goed’ het juiste woord  is, maar vermakelijk is het zeker. Wat dat betreft is hoofdrolspeler Jason Momoa eigenlijk de perfecte belichaming van deze Apple TV+ Original. See is alles wat hij ook is. Het acteerwerk is niet altijd even sterk en sommige scenes zijn bijna op het kolderieke af, maar alles ziet er fantastisch uit, aan beleving en overgave geen gebrek en onderaan de streep levert dat gewoon een hele lekkere wegkijker op. Je gniffelt zelfs op de momenten, waarop tientallen blinden met zwaarden op elkaar in staan te hakken met de precisie van een Zwitsers zakmes. Ik zag laatst een YouTube-filmpje waarin twee geblinddoekte tieners tijdens een kussengevecht de halve woonkamer aan gort sloegen, maar Momoa & co kunnen elkaar op het slagveld moeiteloos vinden door slechts wat gegrom en het snuiven van vijandelijke lichaamsgeur. Lachwekkend natuurlijk. Ook het feit dat iedereen zich opdoft met mooie veren en kralen, is goed voor het nodige gegrinnik. Voor wie doe je dat in hemelsnaam, Willy? IEDEREEN IS BLIND! Niemand ziet jouw vrolijk geborduurde lentejurk! Sommigen van jullie zullen zich waarschijnlijk kapot ergeren aan zulke dingen, maar ik merkte dat ik me daar vrij gemakkelijk overheen kon zetten. See is namelijk niet de serie om al te kritisch over te doen, het is vooral een serie om bij achterover te leunen en te smullen van de complete waanzin.

 

Apple TV+
– 2019 – 2022
– 3 seizoenen
– In het land der blinden is een ziende tweeling koning
– 55 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.