Sex Education

by • February 5, 2019 • 7, Arthouse, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments Off on Sex Education4058

Als ik zeg dat ik bovengemiddeld lekker ga op die typische sfeer in films als: Pride, Submarine en Just Jim, dan begrijpen de doorgewinterde filmliefhebbers onder jullie waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Ik heb gewoon weinig weerstand tegen die geoliede threesome van drama, de wat donkerdere humor en een flinke dosis Britse kneuterigheid. Jammer genoeg kom je die heilige drie-eenheid in series niet zo heel veel tegen. Fleabag had het, The Young Offenders had het en Catastrophe heeft het een beetje, maar dat is het wel zo ongeveer. Okay, het zit ook in The End Of The F***ing World, maar die serie vond ik stom. Als enige, geloof ik. Gelukkig heeft Netflix met één van haar meest recente Originals nu ook een serie die aan alle bovenstaande kenmerken voldoet. Sex Education is sympathiek, raakt geregeld een serieuze noot, maar is boven alles vooral heel erg grappig. Kijken dus. Is leuk.

 

Dr. Phil
Daar waar de meeste 16-jarigen een zakcentje verdienen met het bezorgen van kranten of het flippen van burgers, heeft de sociaal ongemakkelijke Otis een andere manier gevonden om zijn portemonnee te spekken: seksuele voorlichting. Er is meer dan genoeg werk, want zijn medeleerlingen staan allemaal strak van de hormonen en hun ontluikende seksualiteit levert een shitload aan vragen op. Hoe kan ik pijpen zonder over m’n nek te gaan? Kun je verslaafd raken aan sjorren en ben ik een sicko als ik geil op de ma van mijn beste vriend? Vragen zat en aangezien Otis is opgegroeid in het huis van een sekstherapeute, is hij de uitgelezen persoon om hen van advies te voorzien. Zijn moeder is namelijk de Dr. Phil van de erotiek en tegen wil en dank heeft Otis links en rechts de nodige tips en trucs opgevangen die hij nu kan omzetten in keiharde knaken. Goed bezig, Otis!

Binger pur sang
Sex Education heeft die lekkere coming-of-age vibe, maar dan zonder de voice-over van een lichtelijk wereldvreemd hoofdpersoon, die op onderkoelde wijze vertelt wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Otis praat wel, maar voornamelijk tegen zijn beste vriend, Eric. Begrijpelijk, want Eric is behoorlijk fantastisch. Je kunt je geen betere vriend wensen. Zoals al die andere coming-of-age drama’s gaat ook Sex Education over de ontdekkingsreis naar jezelf. Dit klinkt als de tekst van zo’n charlatan bij Astro TV, maar het dekt wel redelijk de lading. Deze nieuwe Netflix Original gaat over relaties – hoe verhoud je jezelf tot je vrienden, je familie, je omgeving – en over primaire levensvragen als: ben ik wie ik wil zijn, wie of wat maakt mij gelukkig en kan het neuken van een watermeloen zorgen voor problemen bij het plassen? Toch goed om op voorhand even te checken. Het raakt aan belangrijke thema’s, maar wordt nergens zwaar of pathetisch. Sterker nog, het is vooral innemend, ontzettend komisch en het kijkt belachelijk lekker weg. Een binger in zijn puurste vorm. Ga er dus maar even goed voor zitten, want het wordt een lange dag op de bank.

Netflix
– 2019 – 2022
– 4 seizoenen
– Een camera op ongemakkelijke tieners met gierende hormonen
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.