Shameless

by • September 25, 2013 • 8, Ellende, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments (0)6896

Voor mensen die denken dat ze deel uitmaken van een compleet gestoord en ontwricht gezin is dit een absolute eye opener. Als je na het kijken van seizoen één je oom op een familiefeest weer ‘s een bierfles ziet openen met z’n navel, zal je altijd denken: “Het valt allemaal wel mee, Frank Gallagher had ook m’n vader kunnen zijn.”


Frank

Frank heeft weinig skills, maar de kunst van het voortplanten heeft hij aardig onder de knie. Samen met zijn zes kinderen woont deze alleenstaande padre de familia in een uitgewoond huis in één van de wat minder gezellige buurten van Chicago. Verwacht van Frank niet dat hij ‘s ochtends de broodtrommeltjes netjes klaar heeft voor weer een nieuwe schooldag of dat hij het junior softballteam met de stationwagen naar alle uitwedstrijden rijdt. Nee, daar heeft Frank het veel te druk voor. Frank zuipt, spuit en snuift er op dagelijkse basis een halve apotheek doorheen en die hobby onderhouden kost nou eenmaal bakken vol met tijd. En geld. In zijn afwezigheid ontfermt oudste dochter Fiona zich over haar broertjes en zusje en probeert zij zo goed en zo kwaad als het gaat ‘t hoofd boven water te houden.

Lelijke eendje
Breaking Bad
. Game Of Thrones. Narcos. Modern Family. Orange Is The New Black. Nog meer spotlights voor deze jongens en ze moeten zich preventief gaan insmeren met factor 40. Tuurlijk niks dan liefde voor Heisenberg, Pablo en Crazy Eyes, maar er is nog zoveel ander moois! Hoogstandjes die over het algemeen níét op maandagochtend bij de koffiezetautomaat worden besproken. Smullers waar op Twitter en Facebook nauwelijks iemand lyrisch over schreeuwt. Het zijn de lelijke eendjes, de ondergeschoven kindjes van serieland en Shameless is wat mij betreft lijstaanvoerder in die categorie. Het is de serie waar je bijna nooit iemand over hoort, terwijl dat wel zou moeten. Shameless is namelijk geweldig. Maar écht.

Familie Flodder
Vroeger zat je een half uur in de week aan tafel bij de Keatons, de Cosby’s of de Seavers. Leuk, maar daar hoefde je bij het doorgeven van de droog gekookte aardappelen niet te rekenen op hele smeuïge verhalen. Nee dan de Gallaghers… Zij zijn dat disfunctionele gezin waar niemand naast wil wonen, maar die wel keer op keer hét onderwerp van gesprek zijn tussen de rekken van de buurtsuper. De familie Flodder, maar dan goed. De seizoen rijgen zich inmiddels aaneen, maar de sleet komt er geen moment op te zitten. De kinderen worden ouder en daarmee worden hun karakters ook alleen maar interessanter. Ze doen alles wat God verboden heeft, maar toch voel je niks dan liefde voor ze. En dan die briljante William H Macy als Frank Gallagher. Zelden heb je je zo heerlijk op lopen winden over zo’n ondraaglijke klootzak als Frank. Bij vlagen wil je hem aan z’n strot door de tv de woonkamer in trekken om hem eens goed de waarheid te vertellen. Hij zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat Shameless nooit een saaie kabbelaar zal worden en dat elk nieuw seizoen met luid applaus ontvangen moet worden. Moet ja.

Jankende puristen
De puristen keken de Britse versie en prediken alleen dat evangelie, maar er is absoluut geen schande in ‘t aanhangen van Shameless US. Iets gepolijster, iets minder rauw, maar zeker niet minder leuk. En om dat het altijd lekker is om te vergelijken, doe ik er ook gewoon nog even de Britse bij. Zo rol ik. Vrijgevig ‘n shit.

Gumstarr Scores 9
Showtime
– 2011 – 2021
– Roseanne 2.0
– 11 seizoenen
– 45 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.