Snabba Cash

by • May 24, 2021 • 8, Arthouse, Ellende, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Snabba Cash1463

Er was een tijd dat we voor een gezonde dosis onderwereldpraktijken voornamelijk naar Amerika keken. We moesten het hebben van zware jongens als Tony Soprano, Walter White en Avon Barksdale. Echter, met de populariteit van het genre – en Italië als bakermat van de georganiseerde misdaad – was een Europese maffiaserie slechts een kwestie van tijd. Zo liet ‘de laars’ in 2008 haar spierballen zien met het fantastische Romanzo Criminale en gooide ze – meer recentelijk – hoge ogen met de verfilming van de boeken Gomorra en Zerozerozero.

Al snel zagen ook elders in Europa rauwe, nogal gewelddadige, maar vooral hele goede gangsterseries het levenslicht. Engeland kwam met Top Boy en Gangs Of London, Duitsland heeft 4 Blocks en hier in Nederland smullen we al een paar jaar massaal van Mocro Maffia. Ook Zweden doet nu een duit in het zakje. Met Snabba Cash hebben ze een binger gemaakt die verplicht kijkvoer is voor iedereen die lekker ging op de hierboven genoemde series. Verplicht kijkvoer, ja.

 

Bloedgeld
Wanneer een grote investeerder zich terugtrekt, moet Leya op een andere manier geld zien te vinden voor haar ambitieuze startup-project. Maar waar tover je zomaar 200.000 vandaan? Dat is nou niet bepaald een bedrag wat je even terugvindt tussen de kussens van je oude bankstel. Okay, misschien bij Elon Musk thuis, maar niet in het huis van een alleenstaande moeder die het sowieso al niet zo breed heeft. Leyla besluit zich dan ook – met lichte tegenzin – te wenden tot haar zwager Ravy, een geharde crimineel die zijn geld verdient met de verkoop van allerhande narcotica. Hij besluit zijn schoonzus een handje te helpen, maar of dat nou de beste manier is om je bedrijf van de grond te krijgen…

Fris en modern
Snabba Cash is geïnspireerd op de gelijknamige filmtrilogie van Jens Lapidus, de (script)schrijver en producer die onlangs ook met de vermakelijke advocatenthriller Top Dog op de proppen kwam. Met het verhaal van een beginnende onderneming die drijft op geld uit het criminele circuit heeft deze nieuwste van Netflix vrij veel weg van Startup. Een onderbelichte serie die – wat mij betreft – wel wat meer shine en applaus verdient. Snabba Cash kijk je niet voor de ingenieuze verhaallijnen en de uitvoerige character building, het is vooral actie wat de klok slaat. Neemt niet weg dat er met Leya, de gemankeerde wedding singer Salim en met name de spijkerharde Nala geen kleurrijke types inzitten. Integendeel. Ondanks het enorme tempo – iets waarmee de serie zich onderscheidt van de doorgaans wat trage Scandinavische slow burner – is er voldoende tijd om verbonden te raken met (het lot van) de verschillende personages. Net als andere series uit het hoge noorden is Snabba Cash grimmig en rauw, maar tegelijkertijd heeft het ook iets fris en moderns. Iets wat we eerder ook al zagen bij het eveneens Zweedse Kalifat. Prima ontwikkeling. Ik ben echt fan van de stemmige traagheid van series als The Killing en The Bridge, maar het is ook goed om te zien dat dit gevoel zo nu en dan in een wat eigentijdser jasje wordt gehesen. Wat mij betreft nog veel meer van dit graag!

Netflix
– 2021 – 2022
– 2 seizoenen
– De Zweedse Mocro Maffia
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.