Snatch

by • March 22, 2017 • 7, Arthouse, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Snatch3768

Grote zenders lijken er een prestigestrijd van te hebben gemaakt om met het verserieën van oude blockbusters al onze dierbare jeugdherinneringen grof geweld aan te doen. Alleen al het afgelopen jaar werden films als Rush Hour, Lethal Weapon en Training Day schaamteloos verminkt en met het voornemen om ook klassiekers als Rambo, Big en White Men Can’t Jump in een seriejasje te steken zijn we voorlopig nog niet van deze cultuurbarbaarsheid verlost.

Als kapitaalkrachtige jongens als CBS, FOX en NBC het al niet voor elkaar krijgen om de filmgeschiedenis een beetje eer aan te doen, wat kunnen we dan verwachten van een volstrekt onbekende zender die doodleuk aan de haal gaat met één van grootste cultfilms van Britse bodem?! Ik stond persoonlijk dan ook niet bepaald te trappelen toen Crackle bekendmaakte dat ze werk gingen maken van Guy Ritchie’s Snatch en na het zien van de ietwat karige trailer werd dat er niet veel beter op.

 

24 karaats
Zo vader, zo zoon. George Bush Jr., Bram Moszkowicz, Charlie Sheen, Justin Kluivert, allen traden ze, al dan niet heimelijk op zoek naar liefde en erkenning, in de voetsporen van hun vader. Ook in de wat schimmigere beroepsgroepen is dit blijkbaar een dingetje, want ook al zit zijn vader achter slot en grendel in een zwaarbewaakte gevangenis, Albert wil niks liever dan cum laude afstuderen aan de universiteit van list en bedrog. Je kunt maar ambities hebben. Als hij op een dag per ongeluk struikelt over een lading goud waar Donald Trump acht buitenhuizen mee zou kunnen betegelen, worden Albert en z’n handlangers linea recta de Londense onderwereld ingezogen. Ze moeten zich staande zien te houden in een beroepstak waar ze de “eerst schieten, daarna vragen stellen”-filosofie nogal hoog in het vaandel dragen.

Haters gonna hate
Het is heel erg makkelijk om Snatch de serie volledig af te branden en de puristen zullen dat ook zeker niet nalaten. Nee, het is inderdaad niet de film, die was geweldig. Kregen we in Ritchie’s kunststukje Benicio Del Toro, Vinnie Jones, een onnavolgbare Brad Pitt en Jason Statham, stuk voor stuk gierende brokken gutsend testosteron, in de serie moeten we het doen met de rossige sidekick van Harry Potter geflankeerd door een groep acteurs waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. True. Ook de komische noot is in de serie niet zo sterk en het geheel mist die donkere, rauwe saus waar de film mee overgoten was. Allemaal waar, maar toch voel ik Alex De Rakoff’s poging om Snatch nieuw leven in te blazen wel. Misschien wel, omdat hij niet krampachtig heeft geprobeerd om de film 1-op-1 na te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rammende videoclip
Met de stortvloed aan freeze frames, split screens, fast forwards, extreme close ups en andere Engelse vaktermen, voelt Snatch aan als één lange, beukende, high octane videoclip. Lekker. Verwacht ook knipogen naar het origineel met een overdaad aan goud, diamanten, boksers waar Rico Verhoeven nerveus van zou worden en natuurlijk compleet onverstaanbare kampers. En dan heb ik het nog niet eens over de bad guy en z’n Pablo Escobar-altaar en de streng orthodoxe Joden die uit het niets lines van de Beastie Boys beginnen te spitten. Crazy!

Bingewaardig
Als je zo’n Snatch-fan bent dat je je kind hebt vernoemd naar Franky Four Fingers en al jaren rondloopt met het portret van Bullet Tooth Tony getatoeëerd in je nek, dan is deze niks voor jou. Zag je de film nog nooit of ga je iets gezonder met je fanboyship om, dan zou ik deze gewoon een kans geven. Kan zo maar zijn dat je ‘m tof vindt. Bij mij schaart hij zich na Fargo, Westworld en A Series Of Unfortunate Events in ieder geval in ‘t rijtje (redelijk) geslaagde filmseries. Is hij dan ook zo goed als z’n voorgangers? Nee, zeker niet, maar meer dan bingewaardig. Dat wel. Vind ik dan.

Crackle
– 2017 – 2018
– 2 seizoenen
– Losjes gebaseerd op het meesterwerk van de ex van Madonna
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.