Sorry For Your Loss

by • October 11, 2018 • 7, Arthouse, Ellende, Gewoon Leuk, SeriesComments Off on Sorry For Your Loss2372

In Amerika bestond het al een tijdje, maar inmiddels heeft ook Mark Zuckerberg’s laatste proefballontje – Facebook Watch – de grote oversteek naar Europa gemaakt. Deze nieuwe functionaliteit bundelt alle video’s van de door jou gelikete pagina’s en moet zo een serieuze bedreiging voor YouTube gaan vormen. Yeah right. Zie je het voor je? Toch brengt Facebook Watch ook iets positiefs met zich mee, het is namelijk een nieuw platform voor series en dat is altijd goed nieuws. Met tienershows als Five Points, Sacred Lies en Turnt lag de focus tot dusver voornamelijk op jongeren – begrijpelijk, aangezien die doelgroep moet worden weggekaapt bij Snapchat en Instagram – maar met Sorry For Your Loss hebben ze nu een ook serie die geschikt is voor mensen die níét soepel over een tuinhekje kunnen springen. Mensen zoals ik, bijvoorbeeld.

 

Harde wetten van de dood
Sorry For Your Loss gaat, zoals de titel al een beetje doet vermoeden, over rouwverwerking. Ja luister, niemand heeft beloofd dat het gezellig ging worden. Het gaat over de periode waarin de bloemen zijn verwelkt, de bezorgde telefoontjes langzaam afnemen en er niemand meer voor je deur staat met een goedbedoelde ovenschotel. Het gaat over thuiskomen in een muisstil huis en over dat moment waarop zijn geur nauwelijks nog te ruiken is in je slaapshirt. Jouw wereld is een paar maanden eerder op brute wijze tot stilstand gekomen, maar als je naar buiten kijkt dan lijkt niemand dat wat te kunnen schelen. Het is business as usual, maar voor jou is alles anders. Het bed waar je soms hele zondagen samen doorbracht voelt nu koud en groot. Zijn kleren in de kast zijn een constante herinnering aan het feit dat hij er niet meer is, maar je kunt het niet over je hart verkrijgen om ze weg te doen. Ook de jonge weduwe Leigh Gibbs krijgt te maken met de keiharde wetten van de dood, wanneer haar man noodlottig om het leven komt. Ze belandt in een postume ontdekkingsreis en komt erachter dat ze haar man misschien toch niet zo goed kende als ze dacht.

Prima begin
Op voorhand was ik gezond sceptisch – Facebook die series gaat maken, wat moet je daar nou van verwachten? – maar Zuckerberg & co. hebben me aangenaam verrast. Allereerst ziet Sorry For Your los er cinematografisch erg prettig uit. Mark heeft volgens mij gewoon een aantal van zijn Instagramfilters voor de lens geschoven, want het is net alsof je naar een collage stilistisch verantwoorde herfstfoto’s aan het kijken bent. Easy on the eyes, zeg maar. Ondanks dat de cast misschien niet bestaat uit de meest bekende gezichten, hebben de meeste toch al de nodige ervaring opgedaan in series als: Ozark, The Honourable Woman, Jack Ryan en The Get Down. Met de gekozen acteurs is dus weinig mis. Integendeel zelfs. Het sterkste punt van Sorry For Your Loss is dat het zo geloofwaardig – en herkenbaar – is en dat is grotendeels toe te schrijven aan het acteerwerk. Niet dat er ruimte op de schoorsteenmantel vrijgemaakt hoeft te worden voor een Emmy, maar meer dan voldoende voor een serie als dit. Mensen die vlekken in hun nek krijgen van politiek correcte social justice warriors zullen waarschijnlijk vinden dat Sorry For Your Loss te krampachtig probeert om een zo inclusief mogelijk beeld van de maatschappij neer te zetten. Dat kan. Ik vind dat Facebook Watch wat dat betreft juist applaus verdient. Het maakt van Sorry For Your Loss een serie waar iedereen zich in kan herkennen. Een soort This Is Us, maar dan anders. Voor mij is Sorry For Your Loss dus een prima eerste kennismaking met Facebook Watch en met Catherine Zeta JonesQueen America staat de volgende Original al te trappelen in de coulissen. Ik ben benieuwd.

Facebook Watch
– 2018- 2019
– 2 seizoenen
– Pijnlijk herkenbare rouwverwerking in een stilistisch Instagram-jasje
– 25 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.