Sweet Tooth

by • June 14, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Sweet Tooth1602

Batman, Superman en Daredevil kennen we allemaal wel, maar door de enorme vraag naar series worden ook steeds vaker de wat minder bekende comics tot serie verbouwd. Vaak gaat het dan om volwassen titels, waarbij onverbloemd geweld niet wordt geschuwd en het bloed van nagenoeg iedere pagina spat. Je hoeft alleen maar te denken aan series als Preacher, The Boys, NOS4A2 en Invincible en het geluid van krakende botten en rondstuiterende tanden dringt zich meteen aan je op. Met Sweet Tooth heeft Netflix nu een relatief onbekende comic verbouwd tot een serie die wél geschikt is voor nagenoeg het hele gezin. Niemand minder dan Robert Downey Jr. – als uitvoerend producent eerder al verantwoordelijk voor het lekkere Perry Mason – is met het stripverhaal van Jeff Lemire aan de slag gegaan en dat heeft een serie opgeleverd die ik als tiener waarschijnlijk honderd keer achter elkaar gekeken zou hebben. Denk ik.

 

De grote afbrokkeling
Als je The Walking Dead en The Strain moet geloven, dan zorgen hardnekkige virussen in de regel voor slenterende halfdoden die het op het bloed van een klein groepje overlevenden hebben voorzien. Echt gezellig wordt het na zo’n allesverwoestende apocalyps in ieder geval nooit. Ook ‘The Great Crumble’ – een pandemie die miljoenen het leven kostte en de wereld vele decennia terug in te tijd heeft geworpen – is op het eerste gezicht allesbehalve gezellig. Toch lijkt deze donkere wolk een gouden randje te krijgen, wanneer er in ziekenhuizen opeens allemaal schattige hybride baby’s geboren worden. Kinderen met slurven, vleugels en ieniemini slagtandjes. Hoe leuk is dat?! Omdat niet helemaal duidelijk is of ‘the hybrids’ de oorzaak of een gevolg van The Great Crumble zijn, worden ze opgejaagd en vermoord. Zo rolt de mensheid dan ook wel weer.

 

Spannende roadtrip
Gus – een guitig tienjarig kereltje met een hertengewei – is samen met zijn vader de bossen ingetrokken om te ontsnappen aan de maatschappij en haar vijandige houding ten opzichte van hybride kinderen. Wanneer zijn vader komt te overlijden besluit Gus op zoek te gaan naar zijn doodgewaande moeder. Hij wordt daarin bijgestaan door de rondtrekkende eenling Tommy ‘Big Man’ Jepperd. Ik heb als kind altijd meegekregen dat je niet met vreemde mannen mee moet gaan, maar daar heeft Gus schijnbaar een broertje dood aan. Nood breekt wetten, zullen we maar zeggen. Een spannende roadtrip door de smeulende resten van wat ooit Amerika was, leidt de twee richting Colorado. De plek waar Gus hoopt op gezinshereniging en op bevredigende antwoorden op al zijn prangende existentiële vragen.

 

Volwassen tienerserie
Sweet Tooth is zo’n avontuurlijke tienerserie waar je met het hele gezin lekker voor gaat zitten. Een beetje zoals Lost In Space en Home Before Dark dat eerder ook al waren. Ondanks dat het zeer toegankelijk is voor een wat jongere doelgroep is deze nieuwste Netflix Original heel volwassen gemaakt. De sets – en de manier waarop er met kleur en licht wordt gespeeld – hebben soms bijna iets theaterdecor-achtigs. Ik moest zo nu en dan zelfs een beetje denken aan die artistiek verantwoorde Human Behaviour video van Björk. Het ziet er allemaal echt heel mooi uit. Regisseur Jim Mickle – ook bekend van de serie Hap And Leonard – vertelde in een interview dat hij bang was dat de kijker – vanwege alle coronaperikelen – niet zat te wachten op nóg meer pandemie en verderf. Deze vrees bleek ongegrond, want de serie wordt dermate goed ontvangen dat het hardnekkige gerucht gaat dat ze in de directiekamer van Netflix al een klap hebben gegeven op een tweede seizoen. Volledig terechte beslissing als je het mij vraagt. Ik ben de afgelopen tijd redelijk kritisch geweest op Netflix – ze kiezen in mijn optiek nét even te vaak voor kwantiteit boven kwaliteit – maar na Snabba Cash en Halston hebben ze nu met Sweet Tooth alweer de derde smuller op rij. Lekker kijken dus. Ook als je geen kinderen, neefjes of nichtjes voor handen hebt.

Netflix
– 2021 – 2022
– 2 seizoenen
– De avontuurlijke roadtrip van een nogal uitzonderlijk hertenkind
– 40 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.