Tehran

by • November 10, 2020 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, SpannendComments Off on Tehran1741

Apple TV+ is inmiddels een jaar onderweg en heeft met series als The Morning Show, Ted Lasso, Mythic Quest en Defending Jacob – om er maar een paar te noemen – al aardig wat eigen ‘Originals’ uitgebracht. Daar kunnen die jongens van Disney+ nog een puntje aan zuigen. Tegen het kijktempo van de gemiddelde bingewatcher valt echter niet op te produceren, dus voor nieuwe content is het altijd slim om hier en daar ook nog wat bestaande series aan te kopen. Netflix deed dat bijvoorbeeld met Better Call Saul en Fargo, Amazon Prime wist This Is Us en 4 Blocks bij de concurrentie los te peuteren en Apple TV+ heeft nu Tehran op de kop getikt. De Israëlische spionagethriller van Moshe Zonder – eerder al schrijver van het geweldige Fauda – is daarmee de eerste serie van ‘buitenaf’ en deze ontwikkeling geeft maar weer eens aan dat Apple serieus werk maakt van haar streamingsdienst.

 

Geheime solomissie
De Joodse Tamar Rabinyan is geboren in Iran, maar opgegroeid in Israël. Tamar weet als hacker alles van eentjes en nulletjes en dat is ook bij de Mossad niet onopgemerkt gebleven. De Israëlische geheime dienst zet haar – na de nodige training – op de loonlijst als geheim agent en stuurt haar op een solomissie die alleen volbracht kan worden door iemand met stalen zenuwen. Diep in het hart van Iran moet Tamar het nationale luchtafweergeschut platleggen, zodat Israëlische bommenwerpers een nucleaire reactor met de grond gelijk kunnen maken. Iran is namelijk bezig met de ontwikkeling van kernwapens en daar willen Tamar & co. een stokje voor steken. Al snel dendert de trein van de rails en is Tamar geheel aan zichzelf overgeleverd. Lekker dan.

Vermakelijk tussendoortje
Tehran is een beetje wat je krijgt wanneer een streamingsdienst op AliExpress een serie als Homeland bestelt. Gerommel in het Midden-Oosten blijft een populair onderwerp, maar Tehran mist het het gewicht – de autoriteit – van voorgangers als Kalifat, Our Boys en The Honourable Woman. Het is vrij gemakzuchtig schrijfwerk met een overdaad aan sensatiebeluste achtergrondmuziek. Alsof de makers de hele tijd in je oor willen schreeuwen: ‘Dit is heel spannend! Ga op het puntje van je stoel zitten!’. Het voelt wat ‘gemaakt’, waardoor je jezelf als kijker nooit helemaal in de serie kunt verliezen. Ik niet, in ieder geval. Neemt niet weg dat Tehran – als je het bovenstaande enigszins los kunt laten – best vermakelijk is. Vermakelijk zoals Tyrant ook (best) vermakelijk was. Je moet op voorhand de lat gewoon niet al te hoog leggen, dan heb je hier best een aardig tussendoortje aan. Aardig, niet veel meer dan dat.

Kan 11
– 2020 – 2022
– 2 seizoenen
– Soort Fauda meets Homeland, maar dan (flink) minder goed
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.