The Act

by • April 8, 2019 • Bagger, Home, SeriesComments Off on The Act3211

Escape at Dannemora was – wat mij betreft – één van de beste series van afgelopen jaar. Niet alleen was het verhaal om te smullen en schotelde regisseur Ben Stiller je met aflevering zes een genadeloze mindfuck voor, ook het acteerwerk van Patricia Arquette was om de vingers bij af te likken. Door de jaren heen hebben de nodige Hollywoodacteurs zich gewaagd aan een serieavontuur op het kleinere scherm, maar weinigen deden dat zo overtuigend als Arquette. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik zag dat ook Hulu haar had weten te strikken voor één van hun nieuwste seriebrouwsels, The Act. Arquette zou – na Escape at Dannemora – opnieuw in de huid kruipen van een emotioneel beschadigde vrouw met wat psychische uitdagingen en dat zou geheid weer een rammer van de bovenste plank op gaan leveren. Dacht ik. Hoopte ik. Jammer genoeg viel dat een beetje tegen. Een beetje.

 

Ziekelijke leugens
Net als Escape at Dannemora berust The Act op een waargebeurd verhaal en net als in Escape at Dannemora is Patricia Arquette de leading lady. Nou ja, één van de leading ladies. Arquette speelt Dee Dee Blanchard en Dee Dee heeft een nogal ongezonde relatie met haar dochter Gypsy. Laten we zeggen dat er in de zwartekousenkerk meiden zijn die er meer vrijheden op nahouden dan Gypsy. Maar echt. Wanneer Gypsy zich probeert te ontworstelen aan de verstikkende greep van haar moeder, ontdekt ze dat niks is wat het lijkt. Haar hele leven blijkt een bouwwerk van ziekelijke leugens. Wanneer het levenloze lichaam van haar moeder wordt aangetroffen op een met bloed doordrenkt matras, rijst al snel de vraag: “Gypsy, was that you?”.

De echte Dee Dee en Gypsy in ‘betere’ tijden.

SBS9 woensdagavondfilm
Je zult mij hier niet horen zeggen dat The Act een (hele) slechte serie is, maar ik voel ‘m gewoon niet echt. Het heeft bij vlagen wel iets weg van zo’n SBS9 woensdagavondfilm. Het heeft iets weg van zo’n net iets te Amerikaans, melodramatisch familiedrama, waarbij je na de aftiteling even aan de rand van het bed van je slapende kinderen gaat zitten om je zegeningen te tellen. Het is een beetje corny. Een beetje kitscherig. Maar dan wel met een rauw en macaber randje. De karakters van Gypsy en Dee Dee dragen ook niet bij aan de kijkbaarheid. Patricia Arquette en Joey King zetten ongetwijfeld een waarheidsgetrouw beeld neer van moeder en dochter Blanchard, maar het eindeloze gejank van Dee Dee en dat hoge kinderstemmetje van Gypsy worden na verloop van tijd gewoon ondragelijk. Ook de plot is niet bepaald een hersenkraker. Als iemand slecht is in het ‘lezen’ van films en series dan ben ik het wel, maar The Act was zelfs voor mij een open boek. Nee, dit is niet de beste serie die ooit uit de koker van Hulu is komen rollen, maar niet alles is verloren. Net als American Crime Story gaat The Act ieder seizoen een ander misdaadverhaal vertellen, dus wie weet was dit slechts de eerste pannenkoek. Die mislukt altijd. Dat weten we allemaal. Het is sowieso goed om Hulu in de gaten te houden, want met Ramy komen zij binnenkort met een serie die – denk ik – wél moeiteloos mee kan in het rijtje: The Handmaid’s Tale, The Looming Tower en 11.22.63. Dan weet je dat alvast.

 

Hulu
– 2019 – 2019
– 1 seizoen
– Hulu’s versie van American Crime Story
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.