The Bear

by • July 5, 2022 • 8, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on The Bear1671

Goed nieuws voor bingewatchers die na het stoppen van Shameless in een zwart gat zijn gevallen: Lip is terug! Nou ja, Jeremy Allen White – de opvallend charismatische acteur die de rol van Lip voor zijn rekening nam – is terug. Was hij in het heerlijk disfunctionele Shameless nog afwasser, bouwvakker, onderwijsassistent en motormonteur, in The Bear krijgt Jeremy een koksschort voorgebonden. In deze nieuwe dramedy van FX moet hij een kwakkelend familierestaurant uit het slop zien te trekken en dat is vele malen vermakelijker dan je op voorhand wellicht zou denken.

Blood is thicker than olive oil
Carmen Berzatto heeft de potentie om uit te groeien tot de nieuwe Heston Blumenthal. Hij is de getalenteerde jonge chef die Curtis Stone het vuur aan de schenen kan leggen. (Ja dat zijn topkoks en ja ik kijk inderdaad iets te veel Masterchef Australia). Na slecht nieuws uit zijn geboortestad Chicago besluit Carmen zijn veelbelovende carrière tijdelijk in de vriezer te zetten om het familierestaurant van zijn overleden broer van de ondergang te redden. Een groezelige sandwichshop die van ducttape en goede bedoelingen aan elkaar hangt. Carmen heeft zo zijn eigen ideeën over de bedrijfsvoering, maar dat is tegen het zere been van de mensen die al hun halve leven bij Beef werken. Ook Carmen’s neef – de grofgebekte Richie, die van ‘fucking‘ een universeel lidwoord, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord heeft gemaakt – kan zich maar moeilijk aanpassen aan alle veranderingen. Carmen lijkt te vechten tegen de bierkaai, maar wanneer zijn omzettingen langzaam effect beginnen te sorteren, krijgt hij steeds meer collega’s aan zijn kant.

 

Officieuze spin-off
Met een gast die alle zeilen bij moet zetten om te overleven in zijn zo geliefde Chicago, heeft The Bear enorm veel weg van Shameless. Sterker nog, als je niet beter zou weten dan zou je er bijna van overtuigd zijn dat je met een – zeer geslaagde – spin-off te maken hebt. The Bear is even rauw en chaotisch als zijn illustere voorganger. Carmen’s keuken lijkt bij vlagen wel op een veldhospitaal aan het front. Het is een serie die qua energie en dynamiek ook wel een beetje doet denken aan shows als Entourage, Ballers en How To Make It In America. Er zitten geen achtervolgingen of explosies in, maar ondanks dat moet je als kijker – zo nu en dan – toch even naar adem happen. Ondanks de hectiek is er ook oog voor schoonheid. De shots van karamelliserende uien en gemarmerde lappen vlees zijn koren op de molen van doorgewinterde foodies die al hun maaltijden op Instagram zetten. En dan zijn er de personages, de één nog kleurrijker dan de ander. Mocht er een vervolg komen, dan wil ik alles over ze weten. Kom maar door met al die achtergrondverhalen. Halverwege het eerste seizoen kreeg ik dan ook flinke last van verlatingsangst. Het was alsof je op de camping de dagen aan het aftellen was, voordat je vakantieliefde weer richting huis zou vertrekken. Kwam er maar nooit een einde aan. Gelukkig worden we in de laatste aflevering getrakteerd op een cliffhanger waar FX wel op voort móét borduren. Toch, FX? Please, FX?!

FX
– 2022 – 2024
– 3 seizoenen
– De restauranteditie van Shameless
– 25 minuten per aflevering

 

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.