The Deuce

by • July 19, 2017 • 8, Arthouse, Ellende, Series, ToenComments Off on The Deuce4017

Je kunt het eigenlijk niet over het succes van HBO hebben zonder ook even de naam van David Simon genoemd te hebben. Deze journalist/schrijver/regisseur/producer -niks doorhalen, omdat alles van toepassing is- is met titels als The Wire, Generation Kill, Treme en Show Me A Hero verantwoordelijk voor een aantal van de meest aansprekende series die HBO ooit haar mouw schudde. Het is over het algemeen niet zo moeilijk om een echte Simon te herkennen, want zijn werk is nagenoeg altijd confronterend, maatschappelijk betrokken, politiek getint en vooral heel erg rauw en ongepolijst. Dat geldt zéker ook voor zijn nieuwste ruwe parel, een serie waar de meningen geheid over uiteen gaan lopen. Hoe dan ook, het is er één waar over gesproken gaat worden en je hoeft alleen maar even naar de trailer te kijken om te weten waarom.

 

Sodom & Gomorra
Je kunt het je misschien niet voorstellen als jij en je selfiestick op vakantie lekker door de opgeruimde straten van Manhatten slenteren, maar er was een tijd dat het een stuk minder gezellig was tussen 1st en 12th avenue. In seventies New York gingen grote delen van de stad gebukt onder een deken van broeiend afval en moesten taxi’s plaatsmaken voor de knalroze Cadillacs van het dominant aanwezige pooiersgilde. Het was het New York van tippelen op Time Square en het New York waar je op iedere hoek van de straat geen Starbucks, maar een brandgevaarlijke hoerenkast had zitten. Vergeleken met West 42nd street, het middelpunt van alle ellende en onder New Yorkers beter bekend als ‘The Deuce’, waren Sodom en Gomorra keurige vinexwijken met netjes aangeharkte voortuintjes, bewoond door gezagsgetrouwe, godvrezende cda-stemmers. Dit toneel, is de setting voor HBO’s nieuwe drama, The Deuce.

The Hussle
The Deuce gaat over de opkomst en professionalisering van de seksindustrie. Het gaat over louche figuren die, over de rug van veelal kwetsbare vrouwen, hun geld proberen te maken. Hosselaars. Wat dat betreft was The Hussle ook geen verkeerde titel geweest voor deze acht afleveringen onbestemde, maar toch ook bevredigende buikpijn. In de slipstream van tippelen, snuff movies en gentlemen clubs, gaat het over verdovende middelen om aan de realiteit te ontsnappen, over de eerste tekenen van de HIV-golf en het opblazen van de huizenmarkt. Eigenlijk alle ingrediënten voor een gezellig avondje met de hele familie op de bank. Leuk!

Visueel orgasme
Zelden zag ik een serie met meer oog voor detail en zelden zag ik een cast met zoveel kleurrijke figuren. The Deuce is, om maar wat toepasselijke terminologie te gebruiken, een visueel orgasme. Het is zo makkelijk om in een period piece de plank volledig mis te slaan, maar bij The Deuce twijfel je er geen moment aan dat je in het New York van de jaren ’70 beland bent. Van de smerige straten tot de old school boevenwagens en van de vintage Marlboro-automaten tot het velours pooierpak dat Method Man als gegoten lijkt te zitten, overal is aan gedacht.  Ja, laat het maar aan de maker van The Wire over om een lekkere grimmige stadssetting bij elkaar te produceren. Kan ie wel, die Simon.

Preuts?
Ik voorzie voor menig kijker echter wel één struikelblok, The Deuce is ontzettend rauw. Heel erg ontzettend flink een potje rauw. Nou is er natuurlijk niks mis met een goeie dosis grimmigheid, wie ging er immers niet lekker op series als The Bridge, Gomorra en The Night Of, maar rauw gecombineerd met onverbloemd 70’s naakt is wel weer even wat anders. Noem het preuts, noem het goede smaak, maar ik weet gewoon niet of iedereen even vrolijk wordt van net iets te vadsige, flink behaarde kerels die op een smoezelige hotelkamer luid grommend naar een hoogtepunt worden gesjord door een emotioneel gebeursde prostituee. Maar misschien is dat ook wel bedoeling. De overload aan compromisloos naakt, de liefdeloze seks, de genadeloze manier waarop er in de serie met vrouwen wordt omgegaan, David Simon laat je geen enkel moment in je comfort zone komen. Behalve als je zo’n ransaap bent die bij de eerste schemering in het Vondelpark z’n tollie loopt te flashen aan nietsvermoedende voorbijgangers, dan voelt The Deuce waarschijnlijk direct aan als een warm bad. Voor de rest van jullie, inclusief ondergetekende, zit er waarschijnlijk nét iets te veel naakt in. Zelfs de schrijvers van Game Of Thrones zouden het boobiegehalte denk ik wat aan de ambitieuze kant vinden. De vraag is dus: heeft HBO met The Deuce een nieuwe The Wire te pakken of gaat het ten onder aan z’n eigen seks, drugs en rock & roll? Kijk ‘t en oordeel zelf, want dat er gekeken moet gaan worden staat als een paal – pun intended – boven water.

HBO
– 2017 – 2019
– 3 seizoenen
– De opkomst van de porno-industrie in het Sodom en Gomorra New York van de 70’s
– 60 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.