Het leven van de mens is een aaneenschakeling van al dan niet waargemaakte verwachtingen. Als je bij de FEBO een kaassoufflé uit de muur trekt, houd je er doorgaans ernstig rekening mee dat je niet veel later je bek gaat verbranden aan net iets te vloeibare Gouda of Beemster. Iedereen die op zondagmiddag de trappen van de Johan Cruijff ArenA bedwingt, heeft zich al ingesteld op bedroevende korte corners en geel voor Tagliafico, hoogstwaarschijnlijk voor een nogal onbesuisde sliding op kniehoogte.
Ook als het op Marvel-producties aankomt, zijn er op voorhand meestal hooggespannen verwachtingen. De kijker zakt onderuit in afwachting van een gezonde dosis trommelvliestartende actiescènes en op z’n minst één in latex gehulde superheld die maar af en aan blijft vliegen. De eerste Marvel-serie uit de keuken van Disney+ – het lekker eigenaardige WandaVision – was wat dat betreft misschien een beetje een uitzondering op de regel, maar met The Falcon And The Winter Soldier worden alle registers weer opengetrokken. Al valt er ook het nodige aan te merken op deze zesdelige Avengers spin-off.
Bromance
Terwijl Wanda en Vision hebben ingezet op een lekker anoniem en burgerlijk leventje in een netjes aangeharkte buitenwijk, lijken Falcon en Winter Soldier nog niet helemaal te weten wat ze – na alle waanzin van Avengers: Endgame – met hun leven aan moeten. Winter Soldier ligt hele dagen bij zijn psychiater op de bank om in het reine te komen met zijn verleden als rücksichtloze koppensneller en Falcon is vooral druk met het kwakkelende vissersbedrijf van zijn familie. De twee kunnen even hun gedachten verzetten, wanneer ze het samen opnemen tegen The Flag Smashers, een terroristische groepering die beschikt over bovenmenselijke krachten. Ze worden daarin bijgestaan door John Walker, de nieuwe Captain America. Een vacature waar Falcon in een eerder stadium nog vriendelijk voor bedankt heeft. Door het hopeloze gekloot van Walker rijst bij Falcon de vraag of hij het schild van Captain America misschien toch in eigen beheer had moeten houden. De vraag stellen, is hem beantwoorden, Falcon.
Vermakelijk met gebreken
Met name vanwege het tempo en de flinke dosis actie is The Falcon And The Winter Soldier best een vermakelijke superheldenserie, maar het is er ook één met gebreken. Het rammelt zeker niet zo erg als Inhumans, Black Lightning of The Defenders, maar je mag van een streamingdienst als Disney+ – inmiddels toch de officiële thuishaven van Marvel – wel wat meer verwachten. Vind ik tenminste. Falcon And The Winter Soldier is die onervaren jogger die net iets te ambitieus uit de startblokken schiet en al aan het eind van de straat bloed staat op te hoesten. Na een enerverend begin – je krijgt in de eerste minuten echt een belachelijk vette openingsscène voorgeschoteld – wordt de kwaliteit naar het einde toe steeds bedenkelijker. Falcon And The Winter Soldier heeft dan wel de special effects van The Avengers, qua acteerwerk lijkt het – jammer genoeg – meer op The Defenders. Door chronisch overacteren en een overdaad aan pathetische oneliners wordt deze serie langzaam een karikatuur van zichzelf. Iets wat onbedoeld wordt belichaamd door een lachwekkende AliExpress editie van Captain America. Iedere keer als ik die Sybrand van Haersma Buma-achtige centenbak onder dat maskertje van de held des vaderlands uit zag steken, kon ik een grinnik maar met moeite onderdrukken. Deze versie van Captain America is ook minstens zo hooghartig en belerend als de voormalig fractieleider van het CDA, dus wat dat betreft is het een perfecte match. Nee, een ongeëvenaarde zegetocht is The Falcon And The Winter Soldier allerminst, maar voor de niet al te kritische superheldenfetisjist is het een redelijk tussendoortje.
– Disney+
– 2021 – 2021
– 1 seizoen
– Superheldenbromance worstelt met de erfenis van wijlen Captain America
– 50 minuten per aflevering
Sweet Tooth Next Post:
Heksejakt a.k.a. Witch Hunt