The Honourable Woman

by • September 5, 2014 • 8, Arthouse, Ellende, Series, SpannendComments Off on The Honourable Woman3998

De zon liep zich vandaag uit te sloven aan een strak blauwe hemel en duwde ‘t kwik richting de 25. Vroeger, toen ik nog een klein ventje was, had ik dan waarschijnlijk een vergrootglas gepakt om buiten wat mieren naar de eeuwige jachtvelden te branden. Tegenwoordig recreer ik een stuk onschuldiger, maar in plaats van ingeolied en al in een te kleine zwembroek door de branding van Bloemendaal paraderen, bleef ik binnen en keek The Honourable Woman. In één ruk. Onafgebroken. Dwangmatig.

 

Soort Homeland
Het is nu 01:30 uur en eigenlijk zou ik kwijlend in m’n kussen over een jonge Vanessa Williams moeten dromen, maar ik kon niet gaan slapen voordat ik enthousiaste dingen over dit Britse antwoord op Homeland had geschreven. Nou ja, Britse antwoord op Homeland is misschien ook wat overdreven, maar damn wat een lekkere serie.

Massamoord is slecht voor je karma
Nessa en haar broer Ephra Stein staan aan ‘t roer van de wapenfabriek van hun overleden vader. Een Joodse vader wiens bommen ook met enige regelmaat in de drukbevolkte gebieden van Gaza gedumpt werden. Om het familiekarma nog een beetje recht te proberen trekken besluit Nessa haar steentje bij te dragen aan de verbroedering van Israel en Palestina. Al snel wordt echter duidelijk dat het runnen van een bedrijf iets anders is dan de idealistische strijd voor peace, love and understanding. Dat is ‘vrede’, ‘liefde’ en ‘begrip’, maar dan in het Engels. Spreek ik gewoon.

Zwarige kost
The Honourable Woman is geen makkelijke serie. Als je languit op de bank met een zak Buggles kaasdip uit je navel wilt lepelen met wat luchtig kijkvoer op de achtergrond, dan is dit ‘t niet. Het is eerder een goede fles wijn die eerst een tijdje moet ademen, voordat je ‘m aan je lippen kan zetten en in één keer achterover kunt timmeren. Je hebt namelijk zeker een aflevering of drie nodig om met je enkels goed vast te komen zitten in dit visuele drijfzand. Hè, wat een beeldspraak allemaal. Red je het tot aan aflevering vier, dan krijg je naast het toch al zeer prettige acteerwerk en de uiterst verzorgde manier van filmen ook nog een verhaal wat het script van menig andere serie met kinderlijk gemak ontstijgt. Zo. Dat is me nogal wat.

Gumstarr Scores 8,5BBC
– 2014 – 2014
– 1 seizoen
– Visueel drijfzand. Puntje van de stoel.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.