The Knick

by • October 7, 2014 • 8, Ellende, Series, Spannend, ToenComments Off on The Knick5009

Wisten jullie dat Washington Irving – de bedenker van Sleepy Hollow, Ichabod Crane en die onthoofde dude op dat paard- half Nederlands was? En wisten jullie dat hij in 1809 een boekje schreef met de titel A History Of New York en dat daarin een Nederlands personage figureerde met de naam Diedrich Knickerbocker? Nee, hè? Wisten jullie allemaal niet. Knickerbocker vertelde het verhaal van de eerste Nederlandse kolonisten in New Amsterdam en vanwege dit verhaal werden deze kolonisten in de volksmond al snel Knickerbockers genoemd. Nice, hè? Bijna net zo nice als het feit dat New York in de NBA de blits maakt onder de naam New York Knicks, wat weer een afkorting is voor… Precies. Knickerbockers. En waarom die Knicks in het blauw, wit, oranje spelen? Omdat dat de kleuren waren van de Nederlandse Prinsenvlag. Als basketbalminnende Nederlander is er feitelijk dus eigenlijk maar één team wat je uit volle borst toe moet schreeuwen wanneer je midden in de nacht weer de play-offs zit te kijken, terwijl je eigenlijk om 07:00 uur op moet voor een belangrijke vergadering. Wisten jullie allemaal niet, hè? Trouwens, niet alleen het lokale basketbalteam werd naar Diedrich vernoemd, ook een driekwartsbroek, een bar & grill, een wijk in de Lower East Side en zélfs een ziekenhuis kregen zijn naam. En laat nou net dit ziekenhuis het toneel zijn voor de meesterlijke nieuwe serie van Cinemax met de naam… The Knick.

 

E.R. maar dan 2000 jaar terug
The Knick stond begin 20ste eeuw in Harlem. Daar waar 131st street en Convent Avenue elkaar raakten. In the Knick liet je je blindedarm verwijderen als je blank was. Beschikte je over meer pigment, dan ging je maar lekker naar het ziekenhuis een paar blokken verderop. Aan dit ‘evenwicht’ komt abrupt een eind wanneer Dr. Edwards ten tonele verschijnt. Aangesteld door het nieuwe hoofd personeelszaken worstelt hij met zijn nieuwe positie als donkere arts in een volledig blank ziekenhuis en alle kortzichtige belachelijkheid die dit met zich meebrengt. Tel daarbij op dat zijn direct leidinggevende – gespeeld door Clive Owen – vlak voordat hij begint met opereren zo’n beetje alles wat God verboden heeft door z’n neus en aders jaagt en je hebt genoeg ellende om een eerste seizoen van tien afleveringen mee te vullen.

Soderbergh
The Knick is een serie die je moet voelen. Er zitten weinig ninja’s en exploderende monstertruck’s in, dus je kijkt ‘m vooral omdat er zo ontzettend veel aandacht is besteed aan de produktie en de manier van filmen. Dat filmen doet Steven Soderbergh en dat is dezelfde Steven die zich onder andere ook bemoeide met de hele Ocean’s 11/12/13 reeks en het heerlijk ellendige Traffic. Die kan dus wel wat en dat zie je er ook aan af.

Gumstarr Scores 8,5Cinemax
– 2014 – 2015
– 2 seizoenen
– Ziekenhuistaferelen toen narcose nog betekende dat je in één keer een fles whisky moest atten.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.