The Kominsky Method

by • November 20, 2018 • 7, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments Off on The Kominsky Method2508

Grace & Frankie hebben inmiddels al vier seizoenen bewezen dat je na je zeventigste niet per definitie bent overgeleverd aan de geraniums en de washandjes van de thuiszorg. De gewrichten werken misschien niet altijd meer zoals vroeger en je vergeet links en rechts wel eens een naam of pincode, maar gezonde ondeugd en humor is niet aan slijtage onderhevig. Gelukkig maar. Ook Michael Douglas en Alan Arkin worden een dagje ouder, maar dat weerhoudt de twee er niet van om in The Kominsky Method de bloemetjes buiten te zetten. Het ligt voor de hand om de nieuwste komedie van Netflix te framen als het mannelijke antwoord op Grace & Frankie, dus dat doe ik bij deze dan ook. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

 

Bromance
Sandy Kominsky – gespeeld door Michael Douglas – mocht ooit een blauwe maandag ruiken aan bescheiden Hollywoodsucces, maar tot een schoorsteenmantel vol Oscars en Golden Globes kwam het nooit. Sterker nog, na zijn 15 minutes of fame bloedde zijn carrière al snel dood en werd hij geparkeerd op het kerkhof der vergeten filmsterren. Ook zijn impresario en tevens beste vriend, Norman, kon daar weinig aan veranderen. Inmiddels betaalt Kominsky zijn hypotheek met het geven van acteerles aan de talentlozen en hoopt hij, tegen beter weten in, op dat ene rolletje dat hem weer voor even in de schijnwerpers zet. Ondertussen moet Norman het na 50 jaar huwelijk in zijn eentje zien te rooien. Zijn vrouw is overleden en Sandy probeert hem op geheel eigen wijze door deze moeilijke tijd te loodsen. Ondanks dat de twee bij vlagen de wind vol op de neus hebben, kunnen ze altijd terugvallen op hun rotsvaste bromance. Geef mij zo’n vriendschap!

Grace & Frankie on testosteron
The Kominsky Method komt uit de koker van Chuck Lorre. De afgelopen dertig jaar was hij onder andere verantwoordelijk voor titels als: Roseanne, Two and a Half Men en The Big Bang Theory, dus je zou kunnen zeggen dat hij is afgestudeerd op het fenomeen sitcom. Voor The Kominsky Method gelukkig geen sets van voornamelijk triplexwandjes en geschilderde vergezichten achter de ramen, maar iets meer body dan zijn eerdergenoemde voorgangers. Bonuspunten. Met Michael Douglas en Alan Arkin – wat heb ik om hem gelachen als die sacherijnige en verontwaardigde opa in Little Miss Sunshine – heb je ook twee namen die het niveau van de gemiddelde sitcomcast met gemak ontstijgen. Neemt niet weg dat The Kominsky Method inhoudelijk geen enorme hoogvlieger is. De vriendschap tussen de twee senioren is vermakelijk genoeg om vier uur lang naar te kijken, maar voor het verhaal hoef je Netflix niet aan te slingeren. Het is meer een slobberwijntje dat je tussen de bedrijven door even weg slurpt. Wat dat betreft gaat de vergelijking met Grace & Frankie helemaal op. Ook daar zagen we met Jane Fonda en Lily Tomlin twee pensionado’s die – ondanks de karige verhaallijn – toch met enige regelmaat een glimlach rond je lippen wisten te toveren. Bij The Kominsky Method is dat niet veel anders. Dus.

Netflix
– 2018 – 2021
– 3 seizoen
– De mannelijke versie van Grace & Frankie
– 25 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.