The Leftovers

by • September 7, 2014 • 7, Ellende, Onwaarschijnlijk, SeriesComments Off on The Leftovers3944

Ik ben fan van HBO. Vele van mijn lievelingsseries komen uit de reageerbuis van de Home Box Office. The Sopranos, Game Of Thrones, The Wire, Oz, Treme en Girls, daar kun je toch alleen maar diepgewortelde liefde voor koesteren? Als ik klaar ga zitten voor een willekeurige nieuwe HBO-serie, kwijl ik alleen al bij het aanschouwen van dat grijze testbeeld intro de hele boel bij elkaar. De hond van Pavlov is er niks bij. Het is dan ook met pijn in m’n hart dat ik hier ten overstaan van jullie allemaal moet erkennen dat hun nieuwste liefdesbaby, The Leftovers, volkomen ruk is. Nou ja, redelijk ruk. HBO zou HBO namelijk niet zijn als ze in ieder geval een kwalitatief hoogstaande produktie neer zouden zetten. Met True Detective en z’n eindeloze dialogen (en stiltes) stelde HBO ons eerder dit jaar al op de proef, maar daar waar dat bij True Detective iets moois opleverde is The Leftovers wel echt d’r op en d’r over. Vind ik dan.

 

Vaag
Net als in de rest van de wereld verdwijnen er in het dorp Mapleton van de ene op de andere dag nogal wat mensen. Een beetje dat schat-ik-ben-even-sigaretten-halen-en-dan-nooit-meer-terugkomen principe. De ene helft van het dorp gaat iets beter om met dit plotselinge verlies dan de andere helft. Er is ook niemand die een idee lijkt te hebben waar al die mensen opeens gebleven zijn en de schrijvers van The Leftovers voelen zich ook niet echt geroepen om daar wat meer licht op te schijnen. Vind ik dus irritant. Bijna net zo irritant als al die wazige symbolen, rituelen en metaforen waarmee ze je aflevering na aflevering om de oren slaan. Althans, ik hoop dat het symbolen zijn, anders is The Leftovers nog vreemder dan ik het toch al vond. Begrijp me niet verkeerd, een serie mag best wat van de kijker vragen, maar je kunt ook overdrijven. Als ik moeilijke vraagstukken wil oplossen, haal ik bij de AKO wel een vijf sterren sudoko boekje.

Harry Mulisch
Laat je op feestjes dus niet onzeker maken door figuren die over The Leftovers praten alsof het de Harry Mulisch is onder de series. “Ooh, je vond The Leftovers dus niet leuk? Dan heb je waarschijnlijk de dieperliggende boodschap van de maker niet begrepen.”. Sterf. Dat zijn dezelfde pretentieuze figuren die ook zeggen dat klassieke muziek de enige vorm van pure muziek is en dat je ganzenlever moet léren eten. Jongûh, ik moet helemaal niks en al helemaal niet opgewonden raken van één van de nattere scheten van dit televisieseizoen. Kusjes!

HBO
– 2014 – 2017
– 3 seizoenen
– Soort van pretentieus mystery met allemaal verdwenen mensen
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.