The Looming Tower

by • March 13, 2018 • 8, Series, Spannend, Toen, WaargebeurdComments Off on The Looming Tower3099

Het was inmiddels september en eindelijk was het verzekeringsgeld binnen. Een paar maanden eerder was mijn kleine appartementje aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam volledig uitgebrand, maar gelukkig hadden mijn ouders er tot vervelens toe op aangedrongen om een inboedelverzekering af te sluiten. Kost niks, zeiden ze, en het kan je ooit enorm uit de brand helpen. Nou, zeg dat wel. Na alle ellende was het de hoogste tijd om mezelf eens goed te trakteren door een deel van de buit stuk te slaan op zo’n nieuwe breedbeeldtelevisie.

Het middagcollege op de VU was net afgelopen en de Polectro Plaza op de Buitenveldertselaan was de perfecte plek voor wat oriënterend vooronderzoek. Op de televisies bij de ingang speelde één of andere slechte actiefilm waarin één van de Twin Towers in vuur en vlam stond, wachtend op heldhaftig ingrijpen van Bruce Willis of Wesley Snipes. Na een vluchtige scan langs alle schermen en een kort bezoekje aan de DVD-spelers was het tijd om naar huis te gaan, maar ondertussen hadden zich wel opvallend veel mensen voor de televisiewand bij de entree verzameld. Iemand had het geluid aangezet en iedereen stond gebiologeerd en volledig verstijfd naar het beeld van die brandende toren te staren. En toen was daar opeens vliegtuig nummer twee…

 

11 september
Iedereen die oud genoeg is om het zich te herinneren, weet nog precies waar hij was toen de twee vluchten van United en American Airlines zich op 11 september in de Twin Towers boorden. Het is één van de meest surrealistische, zo niet dé meest surrealistische televisieregistratie ooit. Met de enorme drang naar nieuwe seriescripts was het dan ook een kwestie van tijd voordat een zender zich aan dit bizarre hoofdstuk van de geschiedenis zou wagen. Hulu probeert met The Looming Tower meer licht te schijnen op alle vragen en complottheorieën die er rond de aanslagen leven en dat is ze best aardig gelukt.

Verplaswedstrijd
Terwijl Bill Clinton aan de wereld moet verantwoorden hoe zijn zaad op die kobaltblauwe jurk van Monica is terechtgekomen, maken de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten zich druk over belangrijkere zaken. Osama Bin Laden en zijn Al-Qaeda hebben het op Amerika voorzien en zij zetten hun intenties kracht bij met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. De CIA en de FBI hebben al snel in de gaten dat dit slechts de inleidende beschietingen zijn, maar een verplaswedstrijd tussen de directeurs van de beide diensten zorgt ervoor dat er niet op de meest effectieve wijze wordt ingegrepen. The Looming Tower is dan ook een kritische kijk op het functioneren van de FBI en CIA en hoe een betere onderlinge samenwerking de aanslagen van 11 september wellicht had kunnen verijdelen.

 

Real life Homeland
De verfilming van Lawrence Wright’s gelijknamige roman kijkt weg als een soort waargebeurde versie van Homeland. Gerommel bij de inlichtingendiensten, spionage op verschillende continenten en een vijandige houding richtig Amerika. Je hoeft die hysterische Carrie er alleen maar even bij te denken en je hebt een aflevering van Showtime‘s hitserie te pakken. Azijnzeikers zullen The Looming Tower daarom misschien wat te geromantiseerd en sensatiebelust vinden, maar ik ging er eigenlijk best lekker op. Tuurlijk, de dubieuze rol van Amerika in het Midden-Oosten speelt een te marginale rol en Jeff Daniels (The Newsroom en Godless) laat maar weer eens zien dat hij eigenlijk maar één typetje in zijn acteerassortiment heeft, maar dat doet er allemaal niet toe. Je kijkt deze om een indruk te krijgen van wat er zich eind jaren ’90 allemaal achter de schermen van de Amerikaanse inlichtingendiensten afspeelde. Hoe de FBI en CIA zo gebrand waren op scoren dat ze het grotere belang uit het oog verloren en niet adequaat genoeg konden handelen om de grootste aanval op Amerikaans grondgebied na Pearl Harbor te voorkomen. Die zenuw legt The Looming Tower helemaal bloot en daarmee duikt Hulu na 11.22.63 voor de tweede keer succesvol terug in de geschiedenis.

Hulu
– 2018 – 2018
– 1 seizoen
– Hoe 11 september door de mazen van de Amerikaanse beveiligingsdiensten glipte.
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.