Iedere keer als ik weer dertienduizend euro voor een nieuwe iPhone af moest tikken vroeg ik me af: waarom probeert Steve Jobs mij financieel te gronde te richten. Wat heb ik die man ooit misdaan en wat moeten ze daar in Silicon Valley in hemelsnaam met al dat geld? Sinds de lancering van Apple TV+ heb ik eindelijk een antwoord op die vraag, want als de eerste Original-series van de techgigant íéts duidelijk maken, dan is het wel dat de nieuwe streamingdienst niet op een dollar meer of minder kijkt. Is ons zuur verdiende geld voor See en For All Mankind voornamelijk in de omvang van de productie gaan zitten, voor The Morning Show is een groot gedeelte van het budget ongetwijfeld terechtgekomen in de broekzakken van een cast om de vingers bij af te likken. Met Reese Witherspoon, Steve Carell en Jennifer Aniston heeft dit eigentijdse drama een line-up met een vrachtlading aan ervaring en dat levert een serie op die iedere aflevering beter wordt. Prima investering geweest dus.
Dood of de gladiolen
Jarenlang zijn Alex en Mitch het gezicht van één van de populairste ochtendshows van Amerika. Alles lijkt rozengeur en maneschijn, maar dan wordt Mitch eruit gekletterd vanwege een #metoo-schandaal. Ja Mitch, dat krijg je ervan, ouwe viespeuk. Door het gedwongen vertrek van haar collega komt ook de positie van Alex zwaar onder druk te staan. Het mannenbolwerk aan de top vraagt zich namelijk openlijk af of zij inmiddels niet over haar houdbaarheidsdatum is en moet worden ingeruild voor een jonger exemplaar. Met de ongeremde wervelstorm Bradley Jackson heeft de directie ook al een mogelijk opvolgster op het oog, maar Alex is niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven.
Who run the world?!
The Morning Show geeft niet alleen een kijkje in de achterbakse, fake wereld van televisie, het is ook een statement aangaande #metoo en de gevolgen daarvan. Het gaat over krachtige vrouwen die er wel een beetje klaar mee zijn en de hakbijl zetten in het patriarchaat. Echt een lekker serietje voor de gemiddelde FvD-stemmer dus. Het gaat over vrouwen die het strontbeu zijn om altijd maar weer te moeten voldoen aan de tegenstrijdige verwachtingen die de wereld van hen heeft. Kleden ze zich niet te sexy, dan zijn ze wel te preuts. Zijn ze niet te verlegen, dan vindt men ze waarschijnlijk te uitgesproken. Zijn ze een keer niet afhankelijk, dan zijn voor velen weer te vrijgevochten. Dat werk. Maar het gaat ook over de vrouwelijke gevestigde orde – die hier en daar een oogje toekneep uit angst om haar verworven positie te verliezen – versus een nieuwe feministische golf die niet het kaas van haar brood laten eten door power hungry witte mannen met een terugtrekkende haarlijn. Wat dat betreft zou je The Morning Show misschien het beste kunnen typeren als de ideale mix tussen The Newsroom, The Loudest Voice en House Of Cards.
Gedramatiseerde werkelijkheid
De overeenkomsten met House Of Cards komen overigens niet geheel uit de lucht vallen, aangezien dit er één is uit de koker van Jay Carson, eerder al politiek adviseur voor het uiterst succesvolle politieke drama van Netflix. Voor The Morning Show heeft hij zich laten inspireren door het boek Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV van journalist Brian Stelter. Een boek waarin veel aandacht is voor de Today Show en hoe anchor Meredith Vieira daar in 2011 werd vervangen door Ann Curry. Daarmee schuurt The Morning Show dus ook een beetje tegen de werkelijkheid en dat maakt het alleen nog maar sappiger! Kijken dus. Ga je geen spijt van krijgen.
Disclaimer: zo goed als het eerste seizoen is, zo matig (tot slecht) is het tweede. Net als The Newsroom verandert The Morning Show langzaam in een hysterische soap en ontbeert het alle actualiteit en urgentie die het in het eerste seizoen zo geweldig maakte. Dan weet je dat.
– Apple TV+
– 2019 – 2023
– 3 seizoenen
– The Newsroom meets House Of Cards meets The Loudest Voice
– 55 minuten per aflevering
Wisting Next Post:
On Becoming A God In Central Florida