The Mosquito Coast

by • May 16, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, SpannendComments Off on The Mosquito Coast1983

In tegenstelling tot Netflix – en in iets mindere mate Amazon – is Apple TV+ niet de streamingdienst die je aan de lopende band rond de oren slaat met nieuwe titels. Ze nemen de tijd voor hun series, maar als ze dan weer eens met een Original op de proppen komen, dan is die over het algemeen de moeite van het kijken meer dan waard. De nazaten van Steve Jobs leveren bijna altijd kwalitatief hoogwaardige series af met een sterk verhaal en acteurs die zich in het verleden al ruimschoots hebben bewezen. We zagen het bij The Morning Show, Defending Jacob, Mythic Quest, Ted Lasso en For All Mankind – om er maar een paar te noemen – en ook The Mosquito Coast – de meest recente titel in de Apple TV+ line-up – is weer een prima stukje uitermate binge-baar vakmanschap.

 

Allie zeilen bijzetten
Klusjesman, uitvinder en MacGyver-wannabe Allie Fox leeft met zijn vrouw en kinderen off the grid. Ze zijn nagenoeg helemaal zelfvoorzienend. Zonnepanelen op het dak, douchen met water uit de regenton en oud frituurvet ombouwen tot biodiesel voor de pick-uptruck, je kent het wel. Je zou hieruit op kunnen maken dat Allie een klimaatfetisjist is met een gezonde weerstand tegen de consumptiemaatschappij – en dat klopt tot op zekere hoogte ook wel – maar er speelt nog iets anders: Allie wordt gezocht door de staat. De geheime dienst zit hem op de hielen en hij probeert daarom zo anoniem en onafhankelijk mogelijk te leven. Slimme kerel die Allie. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan hij echter niet voorkomen dat zijn schuilplaats wordt ontdekt en er zit dus niks anders op dan de spullen te pakken en samen met zijn gezin richting Mexico te vluchten. Een reis die – natuurlijk – allesbehalve vlekkeloos verloopt.

Schoolvoorbeeld
Eerst was The Mosquito Coast een boek, toen werd het een film met Harisson Ford in de hoofdrol en nu is het een serie. Zo’n serie waarbij je om 23:00 uur besluit de eerste aflevering een kans te geven, om vervolgens – tien uur later – met wallen tot op je knieën bij je eerste zoomvergadering aan te sluiten, omdat je de hele nacht bijna dwangmatig hebt doorgehaald. Het is een dollemansrit waar je simpelweg niet halverwege uit kunt stappen. Het schoolvoorbeeld van een onvervalste binger. Deze serieversie van The Mosquito Coast komt uit de koker van Neil Cross, de scriptschrijver die eerder al verantwoordelijk was voor Luther, Hard Sun en The Sister. Cross is doorgaans niet vies van een beetje spanning, drama en mysterie en The Mosquito Coast vormt daarin geen uitzondering. Het is zeker geen diepgravende serie die de kijker allemaal existentialistische vragen stelt waar ze nog even op na moeten kauwen, maar niet alles hoeft een Undone, Olive Kitteridge of I Know This Much Is True te zijn. Alsjeblieft niet zelfs. Het is een makkelijk verteerbare actieserie rondom een gezin dat is beland in de roadtrip from hell. Eigenlijk een beetje zoals The Detour, maar dan zonder de grappen. The Mosquito Coast is tot dusver misschien niet de allerbeste Apple TV+-serie, maar het is zeker weer meer dan prima tijdsverdrijf. En Justin Theroux – die van The Leftovers en Maniac – zit erin, dus dat is sowieso al reden genoeg om het te kijken.

Apple TV+
– 2021 – 2023
– 2 seizoenen
– De familieroadtrip from hell
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.