The Outsider

by • January 7, 2020 • 7, Cops, Ellende, Onwaarschijnlijk, SeriesComments Off on The Outsider2899

Het is algemeen bekend dat het werk van Stephen King – als het op verfilmingen aankomt – niet altijd eer wordt aangedaan. Integendeel zelfs. Ik weet niet of jullie Under The Dome en The Mist hebben gekeken, maar ze zouden mij als schrijver niet genoeg kunnen betalen om de mensheid dat op tv voor te schotelen. De tering, wat een inspiratieloze ellende. Leuk hoor, al die royalty’s voor nóg een klassieke Ferrari op de oprit of een extra wijnkelder vol met stoffige flessen Château Mouton-Rothschild onder m’n zoveelste buitenhuis in een verpletterend mooi natuurgebied in weet-ik-veel-waar, maar je hebt ook nog zoiets als eergevoel. Toch?

En als je dan toch besluit om één van je boeken te laten verfilmen, laat dat dan in ieder geval doen door iemand die wat kan. Richard Price bijvoorbeeld. Price vergaarde aanzien met zijn schrijverswerk voor klassiekers als The Wire, The Night Of en The Deuce en in 2018 heeft HBO hem opgezadeld met de zware taak om voor de verandering eens níét een boek van Stephen King te verkloten. Price ging aan de slag en stelde niet teleur. Nu – ruim anderhalf jaar later – dropt HBO een serie die King vol trots kan aanraden op feestjes en partijen. Ook wel eens leuk. Het is toch deel van je erfenis.

 

Alomtegenwoordig
Nadat ooggetuigen hebben aangegeven dat ze hem hebben zien rondhangen op de plaats delict, wordt Terry Maitland – gespeeld door Jason Bateman – opgepakt voor de verkrachting en brute moord van een 11-jarige jongen. Hé, niemand had beloofd dat het gezellig ging worden. Wat had je anders verwacht van de combinatie HBO en Stephen King? Maitland blijft echter bij hoog en laag volhouden dat hij onschuldig is en overlegt beeldmateriaal waaruit blijkt dat hij ten tijde van de moord helemaal niet in Flint City – het stadje waar het zich allemaal afspeelt – aanwezig was. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat Terry op twee plaatsen tegelijkertijd was geweest. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Alhoewel… Het is aan Ralph Anderson – een detective die uiteraard weer worstelt met wat problemen in de privésfeer – om uit te vogelen wat hier nou eigenlijk aan de hand is. Dat valt nog niet mee, want voordat het onderzoek goed en wel uit de startblokken is geschoten, krijgt hij een enorme tegenvaller te verwerken. Zul je altijd zien.

Niet The Wire goed
Ik vond The Outsider – niet te verwarren met Outsiders, dat verhaal over die licht incestueuze gemeenschap op een berg – best aardig, maar hij kan niet in de schaduw staan van series als The Sopranos, The Wire en Sharp Objects. Op de schaal van HBO zou ik hem ergens tussen The Leftovers en Watchmen plaatsen. Qua mysterie en onheilspellendheid heeft hij ook wel iets weg van die twee. Je moet echt meegaan in de levendige en ietwat lugubere fantasie van Stephen King om lekker te kunnen gaan op deze. Als je doorgaans moeite hebt met het omarmen van bovennatuurlijke elementen, dan heb je voor The Outsider wel een flinke horde te nemen. Ik meld het maar even. Het is zeker niet de vlotste serie en bij vlagen was hij nog trager dan het eerste seizoen van True Detective. Houd die dubbele espresso of tree Red Bull – wat jij wil – dus maar binnen handbereik. Na twee afleveringen zat ik me een beetje af te vragen of dit wel de serie voor mij was, maar toen verscheen privédetective Holly – gespeeld door de heerlijk ingetogen Cynthia Erivo – ten tonele. Ik zeg niet dat er een nieuwe Saga geboren is – we moeten wel realistisch blijven – maar ze ging er wel direct met mijn hart vandoor. Op het acteerwerk valt sowieso helemaal niks aan te merken en het sterke optreden van Ben Mendelsohn (detective Anderson), Jason Bateman (Terry Maitland), Cynthia Erivo (detective Holly Gibney) en Marc Menchaca (de onuitstaanbare detective Jack Hoskins waar je toch een soort zwak voor krijgt) is – wat mij betreft – de absolute kracht van deze serie. HBO weet haar acteurs over het algemeen altijd goed te kiezen en de cast van The Outsider is daarin geen uitzondering. Het levert een serie op die toekomstige King-verfilmers vanaf nu als maatstaf kunnen gebruiken.

HBO
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Stephen King done right
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.