The Path

by • June 10, 2016 • 7, Arthouse, SeriesComments Off on The Path4370

Na zijn trailer een aantal jaren geparkeerd te hebben op de set van uitermate matige films als Triple 9, Exodus: Gods and Kings en Need For Speed, is Aaron Paul weer terug op de plek waar hij als Jesse Pinkman zijn grootste succes behaalde, de televisie. Samen met Hugh Dancy – die je misschien nog wel kent als de totaal verknipte Will Graham in Hannibal – en True Detective‘s Michelle Monagham moet het nu gaan gebeuren in Hulu’s nieuwste baksel uit eigen keuken, The Path.

 

Scientology-achtige praktijken
Zocht Paul in Breaking Bad nog naar verlichting door z’n aders op gezette tijden vol te blaffen met chemicaliën, in The Path hoeft hij zich daarvoor alleen maar te schikken naar de leer van de zelfbenoemde goeroe Steven Meyer. Is een stuk goedkoper en je tanden vallen er niet van uit. Lijkt mij bonus. Terwijl Meyers op zijn permanente vakantieadres in Peru de contributie van zijn makke lammeren erdoor jaagt, past onderkoning Cal Roberts, gespeeld door de heerlijk creapy Hugh Dancy, thuis in upstate New York op de winkel. Roberts doet het voorkomen alsof hij slechts de spreekbuis is van de grote leider, maar stiekem zou hij het helemaal geen probleem vinden als iedereen nederig voor hém op de knieën zou gaan. ‘s Avonds in bed, zo voor het slapengaan, broedt hij dan ook op sluwe plannetjes om zo snel mogelijk de nieuwe hopman van de toko te worden. Ondertussen zijn Eddie Lane, het personage van Aaron Paul, en zijn vrouw Sarah rijp voor de relatietherapeut. Eddie begint zich steeds meer af te vragen in wat voor circus hij in godsnaam is beland en dat is tegen het zere been van de hardcore believer Sarah. Dat dekt de lading wel ongeveer, geloof ik.

R.I.P. Jesse
Even was ik bang dat ik naar Jesse Pinkman in een serie over godsdienstwaanzin zou gaan kijken, maar dat viel reuze mee. Zoals Kelsey Grammer in Boss eigenlijk geen moment doet denken aan de ietwat pedante Dr. Frasier Crane en Ed O’Neill in Modern Family al snel korte metten maakt met de chagrijnige schoenenverkoper uit Married With Children, zo weet Paul het karakter van Heisenberg’s voormalige sidekick redelijk van zich af te schudden. Of hij en z’n babyface dan ook meteen een zoon van zestien hadden moeten hebben, is misschien nog wel een discussie waard, maar geflankeerd door Dancy en Monagham vormt hij in ieder geval een cast waar je verder best goed naar kunt kijken.

Te braaf
Nee, het ‘probleem’ van Path is niet de line-up of de production value, die waren in andere Hulu-producties als 11.22.63 en Casual ook al dik in orde, het probleem is eerder het verhaal. Het is allemaal wat vlak. Het overkoepelende idee van een serie over het leven in een godsdienstige cult, is zeker interessant. Voor de wat belegeneredere onder jullie… Wie keek er niet naar de bestorming van die boerderij in Waco en dacht: “Benieuwd wat die David Koresh daar allemaal heeft lopen uitspoken.”? Tussen de belangrijkste verhaallijnen door gebeurt er alleen te weinig, waardoor The Path een beetje begint te slepen. Als je besluit dat je onder het kijken ook nog wel even de afwas kunt doen, dan is er iets niet helemaal in orde. Met de serie dan, hè?! Mij mij is alles dikke prima. Hulu heeft al aangekondigd dat ze er een tweede seizoen aan vast gaan plakken, dus misschien dat na een degelijk eerste seizoen de vlam dan pas écht in de pan schiet. De cliffhanger in de laatste aflevering houdt die hoop voor mij in ieder geval nog levend.

Hulu
– 2016 – 2018
– 3 seizoenen
– Wat als Jesse Pinkman bij die knakkers van Scientology zou zitten?
– 40 minuten per aflevering

sharing is caring

Related Posts

Comments are closed.