The Principal

by • January 7, 2016 • Bagger, SeriesComments Off on The Principal2523

Dit is natuurlijk pas de eerste zin, maar mijn onderbuik zegt me dat Heartbreak High heel erg veel voorbij gaat komen in dit stukje The Principal proza. “Heartbreak High?”, hoor ik je denken. Ja, Heartbreak High (Zie je? Al drie keer Heartbreak High, vier keer, en ik ben nog niet eens echt begonnen.). Als je nu in de dertig bent, dan is de kans groot dat je tijdens je middelbareschooltijd na ‘t horen van de laatste bel als een malle op je opgehoogde Cita dook om maar niks te hoeven missen van Heartbreak High. Het was de serie die je moest kijken als je de dag erop bij de lockers wilde begrijpen waar iedereen het over had. Wat had Drazic nu weer uit lopen vreten en wie had het na sluitingstijd met wie gedaan op één van de pooltafels in Shark Pool? Als je op school wilde meetellen, dan kon je beter het antwoord op deze vragen paraat hebben, dan die op de vraag wat osmose nou precies was en in welk jaar de Duitsers Polen binnenvielen. Heartbreak High was basiskennis en zonder kon je niet normaal functioneren. In Middelburg, waar ik vandaan kom, niet tenminste.

Hoe blij was ik dan ook toen ik al scrollend door Netflix US struikelde over The Principal, met in de hoofdrol Alex Dimitriades. Tuurlijk, hij heeft nu het type baard dat eigenlijk gepaard hoort te gaan met een fixie en een Herschel tas, maar ik Pavlovte meteen terug naar de 90’s. Naar Heartbreak High en de tijd dat hij als Nick Poulos op het schoolplein als een soort Australische Brandon Walsh de meiden het hoofd op hol bracht. Net als toen moet hij ook in The Principal zien te overleven tussen de schoolbanken. Dit keer alleen niet als leerling, maar als rector van de hele toko. Best pittig, want ze hebben hem de baas gemaakt van Boxdale High en daar is het op z’n zachtst gezegd een zooitje. Hier, in tegenstelling tot Heartbreak High, niet het constante geflirt van Katerina of de mysterieuze ongrijpbaarheid van Jodie, maar een all boys high school waar het testosteron zich door alle kieren een weg naar buiten probeert te banen. Zet driehonderd puberende jongens in een afgesloten ruimte en het is slechts een kwestie van tijd tot de pleuris uitbreekt en dat is precies wat er in The Principal gebeurt.

Blijkbaar zit ik in m’n pedagogische fase, want binnen een week na Rita keek ik met The Principal de tweede serie die zich op en rond het schoolplein afspeelt. In tegenstelling tot Rita is dit er alleen één die je prima kunt laten voor wat ie is. Sorry Alex. The Principal neigt een beetje naar het schizofrene. Aan de ene kant heeft het visueel gezien die gele arthouse-zweem, die je bijvoorbeeld kent van films als Traffic en 21 grams. Ik zie dit altijd als een manier van filmen die de kijker het gevoel moet geven, dat hij ooggetuige is van volwassen gewichtigheid. Aan de andere kant overstijgt het inhoudelijk maar met moeite het niveau van de gemiddelde tienerserie. Eigenlijk is het dus een soort Heartbreak High, maar dan grimmiger. En slechter. Het roept dan ook de vraag op voor wie deze serie eigenlijk gemaakt is. Voor de volwassen kijker is het allemaal wat te kinderachtig, maar voor de gemiddelde tiener misschien weer net iets te zwaar op de maag. Het is een beetje een vegetarische hamburger. Het resultaat van niet duidelijk voor het één of het andere willen kiezen. Gelukkig hebben we Heartbreak High (tien keer!) nog.

– SBS
– 2015 – 2015
– 1 seizoen
– Soort van grimmige tienerserie over een rector op een losgeslagen school.
– 50 min. per aflevering
– 6+ op de schaal van Gumstarr

Related Posts

Comments are closed.