The Shivering Truth

by • January 13, 2019 • Bagger, SeriesComments Off on The Shivering Truth1998

Ik, na het zien van The Shivering Truth…

Waar heb ik in godsnaam naar zitten kijken? Wie bedenkt er zoiets? Als Hans Teeuwen tijdens een uit de hand gelopen LSD-trip een kladblok en een pen in zijn handen gedrukt zou krijgen, dan zou er waarschijnlijk iets uit rollen wat lijkt op het script van The Shivering Truth. Als je het überhaupt een script kan noemen. Er is namelijk geen touw aan vast te knopen. Eigenlijk is het meer een verzameling willekeurige en volslagen absurdistische gedachten, geboetseerd in klei. Ik zou hier best in het kort uit de doeken willen doen wat de strekking is van deze bevreemdende stop motion, maar de verhaallijnen zijn zo bizar dat ik simpelweg niet weet waar ik moet beginnen. Check de trailer maar, dan begrijp je wat ik bedoel.

 

Monty Python meets Jim Henson
Nader onderzoek wijst uit dat Vernon Chatman – het geniale (?) brein achter The Shivering Truth – zich heeft laten inspireren door de onnavolgbare gedachtenkronkels van Monty Python. Dat, gecombineerd met zijn liefde voor het werk van poppenkoning Jim Henson, heeft geleid tot een animatie die waarschijnlijk alleen is weggelegd voor de absolute fijnproevers. Voor miskende genieën die in het werk van Chatman een metaforische aanklacht richting de cultuurmarxistische reflexen van een passief-agressieve post-neoliberale samenleving weten te ontdekken. Of zoiets.

Brug te ver
The Shivering Truth is zo’n serie die ik heel graag zou willen begrijpen, maar de waarheid is dat deze zesdelige koortsdroom mijn inlevingsvermogen volledig te boven gaat. Misschien moet je ook helemaal niet op zoek gaan naar de logica, maar mijn brein kan gewoon niet om gaan met deze clusterbom van ridicule willekeur. Een serie als The Spoils Of Babylon, okay, maar dit gaat net even een brug te ver. Voor mij dan. Gelukkig duren de afleveringen nog geen tien minuten, dus mocht je interesse toch zijn gewekt, dan heb je aan één toiletbezoek genoeg om er snel even één te koekeloeren. Multitasken met je donder!

Adult Swim
– 2018 – 2020
– 2 seizoenen
– Zes beangstigende koortsdromen gevangen in beeldschone stop motion
– 10 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.