The Team

by • March 12, 2016 • 7, Arthouse, Cops, Ellende, Home, Series, SpannendComments Off on The Team4677

1992. Borgen. Top Boy. Deutschland 83. The Returned. De ons omringende landen hebben de afgelopen jaren afzonderlijk van elkaar al wel bewezen, dat zij de kunst van het serieknutselen tot in de puntjes beheersen. Maar wat zou er gebeuren als een aantal van hen de handen in één slaan om sámen tot een nieuwe pièce de résistance te komen? Zou het resultaat indrukwekkender zijn dan de som der delen? Zou het ‘t zelfde zijn als wanneer Flea, Travis Barker, Slash en Jimmy Page af en toe in de garage van Flea’s moeder samen zouden komen om een beetje te jammen? Zou ‘t nog gruwelijker zijn dan je aanvalslinie met Messi, Ronaldo én Ibrahimovic bij Fifa 16? Dat oordeel kun je nu helemaal zelf vellen, want o.a. het Deense DR1, de Duitse ZDF en het VTM van onze Zuiderburen hebben de krachten gebundeld in de politiethriller The Team.

 

Zitten een Deen, een Belg en een Duitser in de auto…
Verspreid over Europa worden een aantal dode prostituees aangetroffen. Iemand heeft ze recht in het gezicht geschoten en is er vervolgens met één van hun vingers vandoor gegaan. Zo blijkt maar weer dat ook moordenaars behoefte hebben aan structuur en regelmaat. Omdat je van één detective niet kan verwachten dat hij of zij wel even drie grensoverstijgende moorden oplost, stelt Europol in al haar wijsheid het projectteam Dooie Temeiers op. Hoofd van het team is Harald Bjørn uit Denemarken en hij wordt geflankeerd door de Duitse hoofdcommissaris Mueller (want zo heten ze allemaal daar) en de Vlaamse Alicia Verbeek. Samen snuffelen zij met hun vergrootglas half Europa af en ontdekken al snel dat achter de moorden een nog veel grotere berg van ellende schuilgaat.

No nonsense
Met dialogen in het Vlaams, Frans, Deens en Duits is The Team de natte droom voor de polyglotte seriefanaat. De camera duikt in rap tempo van Antwerpen naar Berlijn en van Berlijn naar Kopenhagen en de hoofdrolspelers passen hun lingo daar met kinderlijk gemak op aan. Grappig concept. De vraag was alleen of 1+1 ook daadwerkelijk 3 zou zijn en dat is wat mij betreft niet helemaal het geval. In tegenstelling tot veel opgepoetste Amerikaanse series is The Team lekker no nonsense, maar het mist die klemmende Nordic Noir vibe waar we allemaal zo goed op gingen bij series als Forbrydelsen en Bron|Broen. Ook van het rauwe rafelende randje dat je misschien kent van Franse moetkijkers als Braquo en Engrenages is niet echt sprake.

Team Lars
Neemt niet weg dat je deze hoedunnit best kan kijken, al zou het alleen maar zijn omdat Lars Mikkelsen erin zit. Me gusta Lars Mikkelsen. Hij was een baas in zo’n beetje elke serie die ik liefheb (Borgen, Those Who Kill, House Of Cards, Sherlock, 1864, enzovoorts enzovoorts) en zet die lijn in The Team onverdroten door. Hij heeft iets koels en stoïcijns wat hem heel prettig maakt om naar te kijken. Vind ik dan. Ook de rest van de cast doet in grote lijnen wat het moet doen, al had de Duitse Jasmin Gerat (Jackie Mueller) mij bespaard mogen blijven. Ik weet niet precies wat het is, maar iets aan haar irriteert. Niet “ik-ben-een-jonge-moeder-en-ik-neem-lekker-de-bugaboo-mee-naar-een-afgeladen-rollende-keukens-festivalterrein-om-daar-eens-even-lekker-iedereens-schenen-bond-en-blauw-te-beuken” irritant, maar veel scheelt het niet. Misschien is het de manier waarop ze Engels praat of wellicht de ietwat arrogante air die hardnekkiger aan haar karakter plakt dan schandalen aan Sepp Blatter. I don’t know. Maar goed, je kunt niet alles hebben. Mocht Wilders ooit gelijk krijgen en de Europese Unie als een kaartenhuis in elkaar storten, dan hebben we naast de gebakken peren in ieder geval The Team nog.

Gumstarr Scores 7,5DR1, maar ook een beetje ZDF en VRT
– 2015 – 2018
– 2 seizoenen
– Hoedunnit? Werhatesgetan? Awelwiezitdeschuldige? Quilafait? Hvemdergjordedet?
– 50 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.