The Veil

by • May 27, 2024 • Bagger, SeriesComments Off on The Veil192

Tot op heden leek Elisabeth Moss cum laude af te studeren aan de faculteit van serie maken. Sinds het grote publiek haar leerde kennen als Peggy Olsen – de ambitieuze, stoutmoedige copywriter in het legendarische Mad Men – heeft ze namelijk geen slechte serie gemaakt. Een impeccable record, zouden de Amerikanen zeggen. Ga maar na: The West Wing, Mad Men, Top Of The Lake, The Handmaid’s Tale en Shining Girls, allemaal (meer dan) dikke voldoendes. Toen werd aangekondigd dat Moss de hoofdrol zou gaan spelen in The Veil – de nieuwste serie van regisseur Steven ‘Peaky Blinders‘ Knight  – leek er op voorhand dan ook geen einde te komen aan deze winning streak, maar zelfs een A-student heeft wel eens een off-day. Zo blijkt. Deze nieuwe thriller van FX is namelijk allesbehalve groter dan de som der delen. Sterker nog, Moss en Knight komen niet eens in de buurt van het niveau wat we inmiddels van hen gewend zijn. Ze leveren met The Veil een ongeïnspireerd niemendalletje af wat je bij het lopen van de aftiteling waarschijnlijk alweer vergeten bent.

 

Meesterbrein van IS
Moss is deze keer een MI6-agente die naar een UNHCR-kamp voor Syrische vluchtelingen wordt gestuurd om daar het meesterbrein van IS in de kraag te vatten. Adilah El Idrissi heeft zich verscholen tussen ontheemden die zijn gevlucht voor het geweld van de islamitische terreurbeweging en het is aan Moss om haar voor het gerecht te slepen. Haar arrestatie ontwikkelt zich echter tot een vreemdsoortig stockholmsyndroom, waarbij de twee vrouwen een Killing Eve-achtige obsessie voor elkaar ontwikkelen. Een ingewikkelde spagaat, want El Idrissi draagt een geheim bij zich wat aanzienlijk veel mensen het leven kan kosten.

AliExpress Homeland
The Veil is een soort bootleg Homeland met een inmiddels volledig uitgekauwd onderwerp, overdreven Amerikaanse sensatiezucht en slecht geschreven dialogen die je eerder van zenders als FOX, NBC of ABC zou verwachten. Met name de spierballenpraat van CIA-agent Max Peterson is tenenkrommend. Ook Moss weet zich niet aan de ellende te onttrekken. Haar Engelse accent voelt – ondanks haar Britse vader – gekunsteld en haar karakter is zo vlak, dat je als kijker niet echt begaan bent met haar lot. Ik niet in ieder geval. Maar misschien ben ik wel gewoon volkomen harteloos. Valt natuurlijk ook niet uit te sluiten. Daar waar ze zich in The Handmaid’s Tale helemaal onderdompelde in haar personage én het verhaal, voelt The Veil meer als werk. Een klus om even snel wat nullen bij te schrijven op de bankrekening. Het is haar vergeven, want de kachel moet branden, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de serie is waar ze later met de meeste trots op terug zal kijken. Als ze ‘m zelf uberhaupt nog zal herinneren.

FX
– 2024 – 2024
– 1 seizoen
– Wat je krijgt als je Homeland via AliExpress bestelt
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.