The Young Pope

by • December 19, 2016 • 8, Arthouse, SeriesComments Off on The Young Pope3344

Nadat onder andere Billy Bob Thornton (Fargo), Kevin Spacey (House Of Cards), Tobey Maguire (The Spoils Of Babylon), John Travolta (American Crime Story) en Dustin Hoffman (Luck) de weg naar je huiskamer al hadden gevonden, hebben nu ook Jude Law en Diane Keaton de switch van ‘t grote naar ‘t kleine scherm gemaakt. Op uitnodiging van Paolo Sorrentino, die je misschien wel kent van zijn visuele spektakel La Grande Bellezza, hebben zij hun intrek genomen in het Vaticaan en alsof de combinatie Sorrentino, Law en hitsige kardinalen nog niet interessant genoeg is, wordt The Young Pope ook nog eens voorgeschoteld door de Heilige Drie-eenheid HBO, Canal+, Sky Atlantic. HBO, Canal+ en Sky Atlantic, dat is gewoon het serie-equivalent van Neymar, Suarez en Messi die met een surplus aan 1-2’tjes de verdediging van Bayern Munchen helemaal scheel tikken! Hoe geweldig is dat?!

 

There’s a new Pope in town…
… en zijn naam is Lenny Belardo. De lokale klusjesman kan de beugels van de wc-muur schroeven en het avondeten hoeft niet langer door de blender, want Lenny is jong. Lenny is rock & roll. Hij wil onder zijn artiestennaam Pius XIII in één adem genoemd worden met Daft Punk, Banksy en Kubrick. Tuurlijk Lenny, het is jouw feestje. Het nieuwe hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk laat zich dan wel niet rondrijden in een glazen invalidenwagen en de tijd van kunstheupen en verkalkte aderen is nog lang niet in zicht, maar voor een jonge god houdt papa er ook behoorlijk wat ouderwetse ideeën op na. Niet iedereen wordt enthousiast van deze oude stempel, dus de verhuiswagens zijn de straat nog niet uit of de hel breekt los. Vooral kardinaal en staatssecretaris Angelo Voiello kan het bloed van die Cherry Coke slurpende Yankee Pope wel drinken en doet er alles aan om dit pontificaat in de kiem te smoren. Naast roddel en achterklap waar ze zelfs op Urk de neus voor op zouden halen, krijgen we natuurlijk ook nog een klein seksschandaaltje voorgeschoteld. Het blijft de Katholieke Kerk, hè?

Not just a pretty face.
Met het eerdere werk van Paolo Sorrentino in ‘t achterhoofd zal ‘t geen verrassing zijn dat ook The Young Pope een orgasme is voor de ogen. Elk shot is een schilderij met lichtinval waar Rembrandt een harde plasser van zou krijgen. Toch is het geen Nachtwacht, maar eerder een vervreemdend, surrealistisch werk van Damien Hirst. Je weet wel, die gast van doormidden gehakte haaien op sterk water. Met de vorm zit het dus wel goed, maar hoe staat het met de inhoud? Nou, best wel niet verkeerd. Al te veel vuurwerk moet je natuurlijk niet verwachten, maar als je lekker ging op series als The Crown en The Borgias, dan kun je deze prima kijken. Vooral de dynamiek tussen de Paus en zijn raadsheer Voiello is om van te smullen. Het heeft wel iets weg van dat getouwtrek tussen Harvey en Louis in Suits. Voiello wil niks liever dan liefde en erkenning van zijn man crush, maar als die liefde onbeantwoord blijft schakelt hij net zo makkelijk over naar slinks en achterbaks. Vooral het beeld van Voiello die op wedstrijddag in z’n net iets te krappe Napoli tenuetje door de brede gangen van het Vaticaan slentert is goud. Als er niet zo’n belachelijk grote wrat op zou zitten, zou je ‘m bijna even vaderlijk in z’n wang knijpen. Bijna.

HBO, Canal Plus, Sky Atlantic
– 2016 – 2016
– 1 seizoen
– Het Vaticaan heeft een nieuwe Paus en de wereld zal ‘t weten.
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.