This Is Going To Hurt

by • July 25, 2022 • 8, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on This Is Going To Hurt1388

Al die gelikte ziekenhuisseries als Grey’s Anatomy, Chicago Med en New Amsterdam kennen we inmiddels wel. Niks mis met het operatiekamergenre, maar vaak wel met de cheesy mal waarin het gegoten wordt. Met Code Black, Getting On en The Knick zijn er wel alternatieven, maar meestal zit je toch naar een soort GTST met stethoscopen te kijken. Gelukkig heeft This Is Going To Hurt een broertje dood aan intriges en goedkope romances. Deze gitzwarte komedie tapt uit een totaal ander vaatje. Een vaatje waar ik het liefst op mijn rug – met open mond – onder zou gaan liggen. De verfilming van het gelijknamige boek van voormalig gynaecoloog Adam Kay tilt cynisme naar een compleet ander niveau. Als zelfs maar de helft van de anekdotes in This Is Going To Hurt op waarheid berusten, dan is het volkomen begrijpelijk dat Kay zijn doktersjas aan de wilgen heeft gehangen.

 

Ontevreden Adam
This Is Going To Hurt is dus niet het type ziekenhuisserie, waarin een woest aantrekkelijke chirurg iedere week met een andere rondborstige verpleegster de bezemkast in duikt. De enige kast die in This Is Going To Hurt een rol speelt, is de kast waar Adam Kay nog uit moet komen. Adam loopt niet te koop met zijn liefde voor mannen en alleen al van de gedachten dat hij het aan zijn onuitstaanbare moeder moet vertellen, breekt het angstzweet hem uit. Hij heeft zichzelf in een dubbelleven gemanoeuvreerd dat niet goed is voor mijn gemoedsrust. Dit werkt ook door in zijn carrière als gynaecoloog. Gevoed door een soort algehele ontevredenheid (met zijn leven) maakt hij niet altijd de beste keuzes. Één daarvan zou hem misschien zelfs zijn baan kunnen kosten.

 

Krankzinnige anekdotes en heerlijke quotes
Je zou deze kunnen kijken vanwege de bizarre scène, waarin Adam onderdeel wordt van een huwelijksaanzoek, wanneer hij een verrassingsei – met daarin een trouwring – uit iemands vagina moet vissen. Of wellicht wil je grinniken om de dolfijntattoo die hij bij het dichtnaaien van een keizersnede expres niet helemaal lekker uitlijnt, omdat de patiënt in kwestie een onverbloemde racist blijkt te zijn. Hoe dan ook moet je This Is Going To Hurt kijken vanwege de stortvloed aan lekkere quotes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Vriend van Adam: “I think I wouldn’t even recognize your mom if I bumped in to her at the grocery store”
Adam: “Yeah you would… It gets about ten degrees colder when she enters a room”

Adam tegen een patient: “How bad is the pain on a scale from zero to ten? Where zero is no pain at all and ten is cutting of your own leg, while listening to Micael Bublé.

Deze komedie is doorspekt met het soort zwartgallige humor dat we eerder al zagen in series als Killing Eve en I May Destroy You. Een type humor waar vooral Britten een meester in lijken te zijn. Vaak dient humor als coping-mechanisme om moeilijke dingen beter te kunnen verwerken en in het geval van This Is Going To Hurt is dat de belabberde staat waarin de publieke gezondheidszorg verkeert. Het is een aanklacht tegen een politiek die door haar bezuinigingen verantwoordelijk is voor personeelstekorten, immense wachtrijen en budgetten waarmee je thuis niet eens je medicijnkastje kan vullen. Nee, luchthartig is het allemaal niet, maar dat maakt This Is Going To Hurt zeker niet minder vermakelijk. Zeker niet voor de gezonde sarcasten en cynici onder ons.

BBC One
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– De cynische, sarcastische en ongepolijste versie van Grey’s Anatomy
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.