Time Is Illmatic

by • October 25, 2014 • Cinema, Docu, Sounds, ZevenComments Off on Time Is Illmatic4191

Op 19 april 1994 dropt een toen 20-jarige Nasir bin Olu Dara Jones zijn debutalbum Illmatic. Op dat moment kon de creatieve woordenwever uit Queens nog niet vermoeden dat dit muzikale document zou uitgroeien tot – wat velen noemen – het beste hiphopalbum aller tijden. Nu – twintig jaar later – is er een documentaire die meer licht schijnt op hoe dit meesterwerk precies tot stand is gekomen. Familie, vrienden en collega’s uit de muziekwereld vertellen hoe belangrijk zij allemaal zijn geweest in de groei van deze rapgigant. Ook Nas zelf geeft hier en daar antwoord op vragen. Zo is Nas. Het is ook niet dat hij het heel erg druk heeft met andere zaken, want als we met z’n allen eerlijk zijn is het er na Illmatic – en misschien It Was Written – allemaal niet beter op geworden met Escobar.

Als hiphop ‘je ding’ is, dan is deze docu eigenlijk verplichte kost. Alleen als hiphop ‘je ding’ is, dan gaat deze docu je waarschijnlijk niet heel veel nieuws vertellen. Aangezien Illmatic naast Nas de hoofdpersoon lijkt te zijn van deze visuele geschiedschrijving, was het nice geweest als de makers One9 en Erik Parker inhoudelijk iets dieper in waren gegaan op de tien tracks die op de achterkant van het hoesje prijken. Een beetje zoals een tijdje terug ook is gedaan toen M.J’s Bad 25 jaar werd. En als je Nas dan toch spreekt, vraag hem dan ook naar zijn beef met Jay Z of hoe het voelt om je carriere te beginnen met een album, dat je eigenlijk nooit meer hebt weten te overtreffen. Of zoals Jay Z zo treffend in de microfoon wist te blaffen:

You said you’ve been in this 10, I’ve been in it 5 – smarten up, Nas
4 albums in 10 years, nigga? I could divide
That’s one every…let’s say 2
2 of them shits was due
1 was “nah,” the other was Illmatic
That’s a one-hot-album-every-10-year average
And that’s so (lame)

Neemt niet weg dat iedereen thuis Illmatic – al dan niet digitaal – in z’n kast zou moeten hebben staan en dat het een kleine moeite is om even 74 minuten vrij te maken om te kijken hoe deze twintig jaar geleden het levenslicht heeft gezien.

– Time Is Illmatic
– 2014
– 74 minuten
– De geboorte van één van de beste hiphop albums ooit.

 

 

Related Posts

Comments are closed.