Tim’s Vermeer

by • August 8, 2014 • Acht, Art, Cinema, DocuComments Off on Tim’s Vermeer4112

Tim is een soort Willy Wortel. Lekker dingen uitvinden en daar dan een shitload aan Benjamins mee verdienen. Het mooie van een seven figure bankrekening is dat je zo lekker je handen vrijhoudt voor andere zaken. Het voeden van je obsessie bijvoorbeeld. Tim’s obsessie is Vermeer. Niet die katachtige ballenduiker van de mooiste club van Nederland, maar Johannes, de verfkliederaar uit Delft.

Tim is nieuwsgierig naar de techniek die Vermeer gebruikte om het gevoel van licht met bakladingen tegelijk z’n schilderijen in te verven. Nieuwsgierig is misschien een understatement, want de uitvinder uit San Antonio besteedt vervolgens bijna een decennium aan het blootleggen van ‘t trucje dat van Vermeer één van ‘s werelds grootste schilders maakte. Mogelijk trucje, want in tegenstelling tot andere aquarellererders was Johannes te bedonderd om even op een papiertje te krabbelen hoe hij het precies allemaal deed. Gierig, Johannes!

Het leuke van Tim’s Vermeer is dat je even een stukje vaderlandse (kunst)geschiedenis voorgeschoteld krijgt waar je op feestjes vervolgens ook nog eens de blits mee kunt maken. “Zeg. Wist jij dat die Vermeer dus helemaal niet zomaar uit de losse pols was dingen op het canvas pletterde?”. Daarnaast is Tim’s enthousiasme aanstekelijker dan Jamie Oliver met een vergeten groente in z’n hand of die gasten van Top Gear kwijlend op de motorkap van een Bugatti Veyron. Dat lijken mij op zichzelf dus al drie goede redenen om deze docu even te koekeloeren. Lijkt mij.

– Tim’s Vermeer
– 2013
– 80 minuten
– Paint by numbers voor vergevorderden.

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.