Tom Clancy’s Jack Ryan

by • September 11, 2018 • 8, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Tom Clancy’s Jack Ryan2855

Ik denk niet dat John Grisham, Stephen King en J.K. Rowling hadden gedacht dat ze ooit volle bioscoopzalen zouden trekken, toen ze na veel bloed, zweet en tranen eindelijk die definitieve versie van hun debuutroman bij de uitgeverij afleverden. Toch bleek al vrij snel dat hun werk uitermate goed verfilmbaar was, met een waslijst aan films en series als gevolg. Ook Tom Clancy is zo’n schrijver die de gave heeft om boeken te schrijven die zich prima laten vertalen naar het grote scherm. Zo zette Hollywood de afgelopen decennia al haar tanden in The Hunt For Red October, Patriot Games en The Sum Of All Fears en heeft ook Amazon nu de weg naar Clancy en zijn politieke thrillers weten te vinden. Voor hun nieuwste Original zijn ze aan de haal gegaan met Jack Ryan – de oud-marinier die in veel van Clancy’s boeken centraal staat – en dat is best wel een slimme zet geweest. Tom Clancy’s Jack Ryan is namelijk flink vermakelijk en een aanrader voor iedereen die zin heeft in iets makkelijk verteerbaars.

 

Nieuwe Osama
Na een stormachtige carrière bij de mariniers heeft Jack Ryan besloten om het strijdveld in te ruilen voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel en een toetsenbord op het hoofdkantoor van de CIA. Jack is goed met cijfertjes. Zo goed, dat hij ontdekt dat er iemand in het Midden-Oosten enorme bakken geld door een online app aan het sluizen is. Nader onderzoek wijst uit dat er een nieuwe Bin Laden is opgestaan en dat het Westen zich ernstige zorgen moet maken. Musa Bin Suleiman, zoals de terrorist van dienst heet, werkt aan een meesterplan dat de hele wereld op zijn kop zal zetten en de klok tikt. Met frisse tegenzin poetst Jack het stof van zijn Glock 19 en stapt in het vliegtuig om in Jemen even wat dingen recht te zetten.

Aangenaam verrast
Op voorhand had ik niet al te hoge verwachtingen van Tom Clancy’s Jack Ryan. Na series als: Homeland, Deep State, Greyzone en The Looming Tower begon ik een beetje moe te worden van dat uitgekauwde “alles-uit-het-Midden-Oosten-is-het-vleesgeworden-kwaad” verhaallijntje en de trailer nodigde ook niet direct uit om al mijn afspraken on hold te zetten. Maar ik zat er naast. Kan de beste overkomen. Toch? Er is namelijk maar weinig mis met Jack Ryan. Het is spannend, verrassend gelaagd en er zit lekker veel vaart in, zónder dat er in het verhaal hele rare bokkensprongen gemaakt worden. Ondanks dat het een redelijk pretentieloze serie is, is er toch ruimte voor enige nuance. Zo wordt onderstreept dat niet alleen het Westen, maar ook de lokale bevolking, met name de lokale bevolking, gebukt gaat onder terrorisme. Het is niet dat al die duizenden mensen voor de lol hun leven riskeren door in een volgepropte rubberboot de Middenlandse Zee over te steken. Jack Ryan laat, ondanks dat het eigenlijk gewoon een soort Die Hard: The Yemen Edition is, zien dat de situatie in het Midden-Oosten een ingewikkelde is waar veel mensen de zure vruchten van plukken en dat had ik niet achter deze serie gezocht. Neemt niet weg dat het in de basis toch vooral een hapklare brok is die maar weinig vraagt van de kijker en dat is op z’n tijd helemaal niet verkeerd. Uitermate prettig zelfs.

Amazon
– 2018 – 2023
– 4 seizoenen
– Verrassend vermakelijke speurtocht naar de nieuwe Bin Laden
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.