Top Dog

by • April 30, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Top Dog1809

Het zijn drukke tijden voor de liefhebbers van Scandinavische series. Met Beartown, The Investigation en Welcome To Utmark hebben de nodige lekkere series de afgelopen maanden het levenslicht gezien. Het niveau van klassiekers als The Bridge, Borgen en The Killing tikken ze jammer genoeg niet aan, maar ondanks dat zijn ze toch best vermakelijk. Ook het Zweedse Top Dog is er één in de categorie ik-heb-zeker-weleens-beter-gezien-maar-voor-een-regenachtige-zondag-was-dit-prima-tijdverdrijf. Zo’n serie waar best wel wat op aan te merken valt, maar die je desalniettemin met weinig moeite naar binnen harkt.

 

Ongewoon duo
Top Dog is gebaseerd op het gelijknamige boek van bestsellerauteur – en advocaat – Jens Lapidus. Ook zijn boeken The Lawyer en Snabba Cash werden recentelijk tot serie verbouwd. In Top Dog vertelt hij het verhaal van Emily Jansson, een ambitieuze advocate die zich het snot voor de ogen werkt bij advocatenkantoor Leijnon & partners. Ze zou zelf ook graag benoemd willen worden tot partner, maar die titel moet je wel verdienen. Ze besluit daarom haar tanden te zetten in een zaak die haar carrière in één klap richting een corner office met eigen secretaresse kan stuwen. De jonge CEO van een succesvol familiebedrijf is ontvoerd en Emily gaat full Sherlock Holmes om te achterhalen hoe die vork precies in de steel zit. Zo’n klus klaar je natuurlijk niet in je eentje en het is dus maar goed dat Emily kan rekenen op de diensten van Najdan “Teddy” Maksumic. Teddy is een ex-gevangene die zijn leven weer op orde probeert te krijgen, nadat hij in de bak tien jaar lang puntig geslepen tandenborstels heeft moeten ontwijken. De twee vormen een ongewoon duo, maar hadden elkaar niet op een beter moment kunnen treffen.

Prima tussendoortje
Zelf vind ik Scandinavische series altijd het lekkerst als ze op het deprimerende af zijn. Hoe melancholischer, donkerder en beklemmender, hoe beter. Top Dog heeft die sfeer van series als The Killing, The Bridge en Beartown jammer genoeg niet. Het is – ondanks alle ellende – allemaal wat minder zwaar op de hand. Het lijkt wat dat betreft meer op series als Mammon, DNA en Face To Face. Ook geen schande. Misschien vind jij dat zelfs wel prettiger. Lapidus heeft een ingenieuze constructie van verhaallijnen, onthullingen en plottwisten in elkaar weten te schroeven, maar slaat daarin wel een beetje door. Top Dog is bij vlagen net zo’n weldoordachte wiskundige formule als de boeken van Harlan Coben (Safe, The Stranger, The Woods, The Innocent). Het is soms storend hoe ‘toevallig’ alle puzzelstukje in elkaar vallen. Het maakt het verhaal er ook niet geloofwaardiger op. Ondanks dat is Top Dog een serie waar je best wat verloren uren op stuk kunt slaan. Het uitgangspunt maakt nieuwsgierig, er zit redelijk wat vaart in, er vliegen zo nu en dan wat kogels door de lucht en Emily en Teddy doen het als hoofdfiguren meer dan redelijk. Een prima tussendoortje dus.

 

TV4
– 2020 – 2023
– 2 seizoenen
– Ongewoon duo gaat full Sherlock Holmes
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.