Transparent

by • December 17, 2014 • 7, Arthouse, Ellende, Gewoon Leuk, SeriesComments Off on Transparent3697

Humor is een relatief begrip. Zo zijn er mensen – ik ken ze niet persoonlijk, maar ze zijn er – die vrijwillig geld neerleggen om anderhalf uur lang in een theatersetting naar Guido Weijers te kijken en dat moet kunnen. Ok, dat schijnt allemaal maar te moeten kunnen is wellicht een beter einde van die laatste zin. Bij Amazon nemen ze de definitie van comedy echter wel heel erg ruim. Hun nieuwe serie Transparent staat overal aangeschreven als komedie, maar dat zou bijna hetzelfde zijn als zeggen dat we met Tijs van den Brink (daar moet je altijd even Knevel bij zeggen, anders weet niemand over wie je het hebt) weer een groot cabaretier in ons midden hebben. Je kunt veel zeggen over Tijs, maar niet dat hij de tranen over je wangen laat lopen. Tranen van het lachen althans. Hetzelfde gaat wat mij betreft op voor Transparent.

 

Mort wordt Maura
Mort heeft de zestig aangetikt, z’n kinderen zijn het huis uit en hetzelfde geldt voor z’n vrouw. Die laatste doet het inmiddels met Ed. Nu het slechts me, myself & Mort is, wordt het wel eens tijd om kleur te bekennen: Mort is namelijk Maura. Een trotse vrouw opgesloten in een borstkas vol borsthaar. Al snel wordt duidelijk dat niet alleen Maura wat uitdagingen ondervindt op het gebied van seksualiteit en de liefde, ook haar kinderen hebben op dat vlak nog het nodige te leren.

Niet de makkelijkste weg
Transparent heeft naast het hoge dramagehalte niet echt die – al dan niet cynische – lach zoals die besloten ligt in series als Girls en Getting On. Dat is zeker geen reden om deze naast je neer te leggen. Het is goed om te zien dat Amazon met Transparent een kwalitatief hoogstaande serie heeft weten te maken over een niet alledaags onderwerp zonder dat het een karikatuur of camp wordt en dat verdient jullie aandacht. Kijken dus.

Gumstarr Scores 8-Amazon
– 2014 – 2017
– 4 seizoenen
– Achter de voordeur van een zestigjarige man die liever een zestigjarige vrouw had willen zijn.
– 25 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.