Turn

by • May 31, 2014 • 7, Series, Spannend, ToenComments Off on Turn3973

Je hoeft die jongens bij AMC niet uit te leggen hoe ze een serie in elkaar moeten knippen en plakken, dat hebben ze onder andere met Breaking Bad en The Walking Dead wel bewezen. Maar net zoals dat een vrije trap van Ronaldo ook wel eens in de tweede ring verdwijnt, is niet íéder geesteskind uit de AMC-keuken een perfecte krul in de kruising. Soms heb je de beste bedoelingen, maar gaat het bij de aanloop al mis.

 

Iets nieuws
Toen begin dit jaar de trailer van Turn zijn weg naar YouTube vond, waren de verwachtingen hooggespannen. Bij mij wel in ieder geval. Na al die ziekenhuis-, politie-, vampieren- en gevangenisseries eindelijk weer eens een show met een origineel verhaal, Amerika’s onafhankelijkheidsstrijd tegen de bezetting van de Britten. Als AMC er na Mad Men (50’s & 60’s) en Hell On Wheels (eind 19de eeuw) opnieuw in zou slagen om een specifiek tijdperk goed neer te zetten, dan moest dit haast wel één van de seriehoogtepunten van 2014 worden. Nou niet dus. Op het decor en acteerwerk valt weinig aan te merken, maar het verhaal grijpt je eigenlijk nooit echt naar de strot. Jammer, want alle ingrediënten om er een ware nagelbijter van te maken zijn volop aanwezig.

Britt’s war!
Het is 1776 en die malle Britse theelurkers met hun witte pruiken heersen over een groot deel van Amerika. Niet iedereen is even enthousiast over deze bezetting en daarom zetten Abe Woodhull en zijn vrienden een geheim genootschap van spionnen op om George Washington in zijn strijd tegen de roodjassen van de nodige gevoelige informatie te voorzien.

Geschiedenisles
Tijdens geschiedenisles zat ik altijd liefdesverklaringen te krabbelen in de O’Neill agenda van ‘t mooiste meisje van de school, maar mensen die toen wél op zaten te letten verzekeren dat Turn, wat gebaseerd is op ware feiten, historisch gezien rammelt aan alle kanten. Ik haal daar dus m’n schouder voor op, maar irriteerde me wel aan het feit dat de makers het niet voor elkaar hebben gekregen om me naar het puntje van m’n stoel te doen schuiven. Spionnen, pistolen, door een knollenveld tijgeren in ‘t holst van de nacht… Daar moet je toch een sidderaar van kunnen brouwen?!

Middelmaat
Nee, Turn is niet het huzarenstukje geworden dat iedereen gezien moet hebben. Als je écht helemaal door je kijkvoer heen bent kun je er aan beginnen, maar doe eerst gewoon lekker Fargo. Of Arvingerne. Of Romanzo Criminale. Of iets anders uit de top van de Gumstarr Serie Top 100.

AMC
– 2014 – 2017
– 4 seizoenen
– Risk, maar dan voor het eggie en met de verkenner in de hoofdrol
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.