Upload

by • May 17, 2020 • 7, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments Off on Upload1915

Het is een spannend jaar voor Greg Daniels. De maker van The Office en Parks & Recreation komt in 2020 namelijk niet met één, maar met twee nieuwe series op de proppen. En alsof dat nog niet ambitieus genoeg is, dropt hij ze ook nog eens binnen een tijdsbestek van een aantal weken. Uitslover. Eind deze maand lanceert hij samen met Steve Carell en Netflix een parodie op het nog op te richten Space Force van Donald Trump, een speciale tak van het leger die zich moet gaan richten op eventuele oorlogsvoering in de ruimte. Zullen we alvast een wedje leggen wat lachwekkender gaat worden: de fictie van Daniels en Carell of de werkelijkheid met Trump? Ik zet al mijn geld op de werkelijkheid. Zonder blikken of blozen. Maar goed, dat terzijde.

Naast het ietwat nerderige Space Force schotelt Daniels ons met Upload ook nog een romantische komedie voor. Deze grinniker is te zien bij Amazon en vertelt het verhaal van twee geliefden die in verschillende werelden bivakkeren. Letterlijk. Nora is namelijk onderdeel van onze realiteit, terwijl die van Nathan is opgebouwd uit eentjes en nulletjes. Zijn hele bewustzijn is na een noodlottig ongeluk geüpload naar de cloud en dat maakt flirten met vrouwen van vlees en bloed opeens een stuk ingewikkelder. Zelfs de meest gecompliceerde lange afstandsrelatie is er niks bij. Met zijn nieuwe werk heeft Daniels voorlopig afscheid genomen van zijn kenmerkende mockumentary-stijl, maar dat is – afgaand op het eerste seizoen van Upload – niks om je zorgen over te maken. De man is veelzijdiger dan je wellicht denkt. Kijken dus, want het zou zomaar kunnen dat je deze nieuwste van Amazon best leuk gaat vinden.

 

Take your brain to another dimension
Zijn zelfsturende auto heeft zich net achter in een geparkeerde vrachtwagen geboord en terwijl Nathan op een brancard de eerste hulp wordt binnengerold, moet hij kiezen: óf een zware operatie waarbij hij hoogstwaarschijnlijk het leven zal laten of zijn hele bewustzijn preventief uploaden naar de cloud, zodat hij in een online hiernamaals verder kan leven. Nou, daar ben je lekker mee. Helemaal als je ziekelijk oppervlakkige vriendin – die je eigenlijk al maanden geleden aan de kant had moeten zetten – verantwoordelijk is voor de abonnementskosten en in principe dus beslist over jouw leven en (definitieve) dood. De boel wordt alleen nog maar ingewikkelder wanneer Nathan knikkende knieën begin te krijgen van zijn goedhartige – en misdadig knappe – private helpdeskmedewerkster Nora.

Lief, aandoenlijk en lichtvoetig
Upload is niet zozeer een hele goeie serie, het is meer een lieve serie. Een beetje zoals Sex Education, After Life en Atypical ook iets liefs en aandoenlijks hebben. Het is echter wel een hele andere serie dan die drie en – als gezegd – ook een ander soort serie dan we tot dusver van Greg Daniels gewend zijn. Minder ongemakkelijk en minder chaotisch. Met z’n combinatie van humor en lichtvoetig drama, verpakt in een wat meer gepolijste setting, kun je Upload hier en daar misschien ook wel vergelijken met Good Girls. Al naar gelang de afleveringen elkaar opvolgen, krijgt het verhaal onverwacht meer body en ontstijgt Upload – net als Good Girls – langzaam het niveau van de gemiddelde dramedy. Daarnaast willen scifi-series nog wel eens een karikatuur van zichzelf worden, maar daar is in het geval van Upload helemaal geen sprake van. De manier waarop er in deze serie met hightech snufjes wordt omgegaan, is niet alleen slim en ontzettend creatief, het is vaak ook heel erg grappig. Al met al een prima serietje dus. Nu Space Force nog.

 

Amazon
– 2020 – 2023
– 3 seizoenen
– Lieve romcom met een licht dramatisch tintje
– 25 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.