Waco

by • April 9, 2018 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, SpannendComments Off on Waco2344

Sommige beelden staan in ons collectieve geheugen gegrift. De manier waarop Kennedy als een lappenpop in de schoot van Jackie viel, de helikopterbeelden van O.J.’s witte Bronco over een schoongeveegde vierbaansweg en de zwarte rookpluimen uit de Twin Towers. Allemaal op ons netvlies gebrand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van deze historische gebeurtenissen als inspiratiebron hebben gediend bij het ontwikkelen van nieuwe series. Zo was de aanslag op JFK het uitgangspunt voor 11.22.63, zagen we het verloop van O.J.’s krankzinnige rechtszaak in American Crime Story en vertelt The Looming Tower de enorme clusterfuck rondom 9/11.

Een ander beeld wat op de één of andere manier altijd is blijven hangen, in ieder geval bij mij, is dat van de bestorming van die gekkiesboerderij in Waco. En dan met name hoe die agenten van de ATF op het dak van de bijkeuken liepen te kutten met een keukentrapje. Ik keek in het voorjaar van ’93 naar het journaal als ware het de nieuwste Bruce Willis, maar wat er zich daar in Texas nou precies afspeelde, geen idee. Ik had die vraagtekens met behulp van Wikipedia natuurlijk al lang van een antwoord kunnen voorzien, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En met makkelijk bedoel ik dan, met allerhande snaaigoed onderuitzakken op de bank en kijken hoe Paramount Network in hun nieuwste serie uit de doeken doet wat er zich daar in Waco allemaal heeft afgespeeld.

 

Ouwe predikende rokkenjager
Mocht je in de kroeg nog eens verlegen zitten om een goede openingszin, dan kun je altijd zeggen dat je God’s afgezant op aarde bent. Klinkt misschien wat megalomaan, maar het schijnt prima te werken. Het leverde de zelfbenoemde profeet, David Koresh, in ieder geval een boerderij vol groupies op. Lange tijd had David het helemaal voor elkaar. Dacht ie. Op zondag een beetje prediken voor de makke lammeren in de woongroep en de rest van de week van bed tot bed om de vleselijke giften te collecteren. Want ja, God had het zo gewild. Als hij zich ook vergrijpt aan een minderjarige, vinden de autoriteiten het wel genoeg geweest. De federale overheid wil de boerderij schoonvegen, maar dat loopt uit op een drama waar de FBI tot op de dag van vandaag nog het schaamrood van op de kaken krijgt.

Prima tussendoortje
Zijn er betere series dan Waco? Zeer zeker. Is het verstandig om die eerst te kijken? Misschien wel. Wil je hiermee zeggen dat we dit zesluik van Paramount Network gewoon achteloos terzijde kunnen schuiven? Nou, dat gaat wel erg ver. Waco zit heel degelijk in elkaar en voor iedereen die geïnteresseerd is in een stukje geschiedschrijving is dit een prima tussendoortje. Ook verfrissend om te zien dat de FBI eens niet als de grote onkreukbare held uit de strijd komt. Na The Looming Tower – ook niet echt een reclamebord voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten – is dit de tweede serie op rij waar de FBI zich niet van haar beste kant laat zien. Altijd fijn om zo nu en dan ook die kant van de waarheid mee te krijgen. Verder is dit vooral een hele bizarre vertelling over hoe een ogenschijnlijk routinematige klus volledig uit de hand loopt. Zo’n verhaal waarbij je jezelf er zo nu en dan even aan moet helpen herinneren dat dit daadwerkelijk allemaal gebeurd is.

Paramount+
– 2018 – 2018
– 1 seizoen
– Het waargebeurde verhaal van de bestorming van de Waco-ranch van sekteleider David Koresh
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.